Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matti Byes musik ger Garbos film nytt liv

Annons
Han har ett yrke som inte står med i syokonsulenternas kataloger. Matti Bye är förmodligen världens mest erfarne stumfilmspianist. Nu har han skrivit nya toner till "Gösta Berlings saga". Verket uruppförs på Greta Garbos 100-årsdag.


Matti Bye ska spela musiken till "Gösta Berlings saga" tillsammans med en stråkkvartett. Den uruppförs under en filmvisning på Filmhuset i Stockholm den 18 september, då Greta Garbo skulle ha fyllt 100 år.

--Tänk dig en scen med Greta Garbo och Gösta Berling. Han är en försupen präst och en kvinnotjusare. Greta Garbo faller för honom och i ett sådant möte kan man anspela på det romantiska. Men man kan också ta fram hans demoner och lägga in något oroande, skevt och irriterande. Sedan kan man bygga på med musik som beskriver miljön. Det är smällkall vinter och musiken kan illustrera kylan.

Matti Bye målar upp hela scenen och varje nytt inslag omsätts i toner. Han bygger lager på lager i tanken.

- Om man kan få ihop alla delarna i ett stycke blir det häftigt.

Många tänker kanske på spastiskt hamrande pianospel i uppskruvat tempo. Men i Matti Byes stumfilmsmusik tassar stråkarna fram i ett vemodigt landskap och pianot lämnar luft mellan tonerna. Ibland släpar sig instrumenten genom en trött vals som påminner om en gammal karusell med långsamt snurrande hästar.

- Jag gör nog ganska romantisk musik. Det ska kännas som på den tiden, men samtidigt kan det lika gärna vara i dag. Tidlös musik, säger Matti Bye.

Han komponerar ny musik till stumfilmer och har bland annat gjort musiken till en restaurerad version av Victor Sjöströms film "Körkarlen" från 1921. Han står också bakom musiken till "Glädjelösa gatan" där Greta Garbo spelar en av rollerna. Som stumfilmskompositör har Matti Bye hittat ett sätt att förena sitt filmintresse med sitt yrke som musiker. Och han ser inte stumfilmerna som museiföremål som man bara dammar av för att få en glimt av en svunnen tid.

- Stumfilmen har en långsamhet som jag gillar. Vi tycker att vi är mer avancerade i dag och att stumfilmerna är banala eftersom de inte innehåller dialoger. Men det finns mycket att lära av det visuella berättandet.

Hur håller du intresset vid liv?

- För något som är så dött, menar du? För mig som musiker är det levande. Jag spelar ju just nu och då väcks den där mumien till liv.

Nu tillhör han ett ytterst litet skrå på ett dussintal stumfilmspianister i världen som träffas på en festival i Italien varje höst. Och Matti Bye hör till dem som har hållit på längst.

- Jag är nog en av världens mest erfarna stumfilmspianister, konstaterar han förvånat. (PM)


FAKTARUTOR:

Fakta: Matti Bye

Ålder: 39 år.

Familj: Sambo och två söner.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Kompositör, stumfilmspianist och skivbolagsdirektör.

Aktuell: Komponerar musik till "Gösta Berlings saga" som ska uruppföras under en filmvisning på Filmhuset den 18 september, då Greta Garbo skulle ha fyllt 100 år. Matti Bye ska framföra musiken tillsammans med Mikael Marin, Leo Svensson, Lars Warnstad och Johan Berthling.

Mer läsning

Annons