Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias Andersson ska leda Backa Teater

Annons
Göteborgsbaserade dramatikern och regissören Mattias Andersson blir ny konstnärlig ledare för Backa Teater i Göteborg. Han har gedigen erfarenhet som skådespelare och regissör på teatern under perioden 1993 till 1997.


Mattias Andersson har också skrivit pjäser för Backa Teater, senast "In a dark and northern place" som spelas under våren. Under senare år har skrivit dramatik för och regisserat pjäser på en rad svenska teaterscener.

- De senaste tio åren har jag åkt runt och frilansat på i stort sett alla större teatrar i Sverige. Så det här käns lite som att komma hem. Jag är uppvuxen i Göteborg och har ett brett kontaktnät här som jag tänker ta vara på, säger han.

Han ser uppdraget som enbart konstnärligt. Han räknar med att kunna fortsätta att skriva dramatik i nästan samma takt som hittills. Det vill säga en till två nya pjäser per år.

- Jag tänker verkligen inte göra Backa Teater till min teater där vi spelar mina pjäser regisserade av mig. Min roll blir att släppa fram andra dramatiker och regissörer, men jag tänker fortsätta att skriva för andra teatrar.

Mattias Andersson har mycket han måste avsluta innan han tillträder sitt nya jobb den 1 oktober. Just nu skriver han intensivt på sitt första långfilmsmanus.

- Jag säger ingenting om den innan finansieringen är klar.

Han skriver också pjäser för Göteborgs stadsteater och Ung i Öst i Linköping-Norrköping. Tidigt i höst regisserar han ett halvdokumentärt teaterprojekt som han också skriver manus till på Angeredsteatern.

Backa Teater spelar i vår sin sista säsong i det legendariska industrihuset i Backa. Under hösten lånar man Stadsteaterns Studio för en dansföreställning och under våren nästa år ska ensemblen ägna sig åt uppsökande teater. Det blir också en period av förberedelser inför invigningen av det nya teaterhuset på Norra Älvstranden hösten 2007.

- Vad vi ska öppna med på den nya teatern? Även om jag har miljoner tankar själv vore det rena självmordet av mig att säga något om det innan jag har talat med ensemblen.

Det genuina intresset för barn- och ungdomsteater, allas uppslutning kring produktionerna och den goda stämningen är områden som Mattias Andersson nämner för att förklara sin kärlek till Backa Teater.

- Det finns en tradition av publikt tilltal som jag tycker väldigt mycket om. Skådespelarna går inte runt i ett slutet rum. Det finns liksom en känsla av stand up och föreställningarna bygger mycket på musik. Teatern har ju fem fast anställda musiker att tillgå.

Mattias Andersson är också mycket aktiv på den internationella teaterarenan. Hans pjäser har översatts till engelska, tyska, holländska, rumänska och serbokroatiska. Han har vid många tillfällen inbjudits att representera Sverige på internationella teaterseminarier i bland annat New York, Moskva, Amsterdam och Alexandria.

Backa Teaters nye chef är också nominerad till Nordiska Dramatikerpriset som delas ut vid Nordiska Teaterdagarna i Köpenhamn i juli.

"Sex, droger och våld" på Unga Klara i Stockholm, "Utanför mitt fönster" på Elverket i Stockholm, "Brott, hemtjänst, straff, pengar, pensionärsmord" på Stockholms stadsteater är exempel på pjäser av Mattias Andersson som fått urpremiär de senaste åren. (PM)

Mer läsning

Annons