Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på idoldyrkarna

/
  • Fredrik Strage har skrivit en bok om idoldyrkan, och hur den påverkar människor. – Det finns något djupt fascinerande över hela grejen, säger han.
  • När rättegången mot pedofilmisstänkte Michael Jackson tog plats i staden Santa Maria i USA mötte Fredrik Strage fans som var övertygade om popstjärnans oskuld.
  • Det är Judas Priest som gäller för dessa grabbar, som plåtades utanför Judas Priests spelning i Karlstad i februari 2005.
  • Nina är medlem i Hamster Girls, ett gäng fans som dyrkar pojkbandet Westlife.
  • Boken Fans släpps imorgon.
  • Nina och Carolin är stora Westlife-fans.
  • Fredrik Strage.

Fredrik Strages andra bok heter Fans och handlar om idoldyrkan. Men också om gemenskap, identifikation, förakt och lojalitet. – Det är fantasin om idolen som många av fansen vill åt, säger Fredrik Strage.

Annons
En telefonsignal hinner gå fram. Fredrik Strage svarar. Han låter trött, men pratar snabbare då vi börjar diskutera hans nya bok.
Jag hade en lös idé att skriva om kändisskap och berömmelse. Men ämnet höll inte, jag ville hitta en annan ingång. Så jag tänkte på idoldyrkan, och hur den påverkar människor. Det finns ju något djupt fascinerande över hela grejen, säger Fredrik Strage.
I boken Fans skissar Strage under elva kapitel fram en bild över hur det är att vara ett hängivet fan. Ibland inte bara hängivet, utan även då dyrkan riskerar att övergå i psykos. När fanet blir en stalker.
Som Gert van der Graaf: en holländsk truckförare vars intensiva dyrkan av samt förhållande till och med Agnetha Fältskog slutligen resulterade i att han utvisades från Sverige för andra gången i mitten av 2003. Eller som Sjösalakvinnan. Hon som tände eld på sin idol Evert Taubes sommarhus.
Det finns ett problem med idoldyrkan då det går så långt att någon mår dåligt av den. När det är så starka känslor inblandade har en gräns passerats, säger Fredrik Strage.
Men Strages andra bok handlar inte bara om ett närmast sjukligt förhållande till sina idoler. Utan även om gemenskapen fans emellan.
Mötet mellan fansen och idolen är oftast en stel ritual. Att stå utanför ett hotell och vänta i timmar är en större kick än själva mötet, säger Fredrik Strage

Rivaliserande gäng
I det avslutande kapitlet av Fans följer Strage de rivaliserande fangängen Hamster Girls och Westlife Gangsters. Tjejer som är extremt hängivna den irländska popgruppen Westlife. Om det så är duggregn och långa köer vid Globen eller kall natt utanför nattklubben Laroy i Stockholm är tjejerna på plats för att möjligtvis få träffa sina idoler under 30 sekunder.
Kärleken till en idol är trygg. Han eller hon gör aldrig slut. Dessutom identifierar sig fanet ofta med idolen, säger Fredrik Strage.
Ett av många ögonblick i Fans som starkt etsar sig fast är vid rättegången mot pedofilmisstänkte Michael Jackson. Tillsammans med svenska fanet Jeannette har Strage tagit sig till staden Santa Maria i USA. Här möter de fans och belackare, liksom motstridiga känslor och lojalitet. När Jake Beard från Kalifornien svarar på Strages fråga om hur han kan veta att Jackson är oskyldig säger han: \"Michael rörde faktiskt vid ett barn. Han rörde vid barnet i alla oss.\"
Många av dem som stod vid rättegångssalen hade en blind tro på att Michael var oskyldig. Till slut blev det nästan så att jag köpte fansens version om att allt var en komplott för att sätta dit Michael, berättar Fredrik Strage. Men det fanns också annat som jag inte höll med om. Exempelvis tror fansen att skivbolaget Sony saboterade försäljning av Michaels senaste skiva av rastiska skäl. Vilket ju bara är löjligt.

Sexuellt utnyttjad
Några månader tidigare hade Jeannette berättat för Strage varför hennes fascination för Michael Jackson är så djup, varför han är en del av henne. Som ung blev hon sexuellt utnyttjad.
Budskapet i Michaels musik hjälpte henne och säkert många andra att våga berätta om det de varit med om. Och därmed också att komma åt förövarna, säger Fredrik Strage.
Precis som med Fredrik Strages första bok Mikrofonkåt är författaren med över allt. Men bara som en fluga på väggen. Strage har tryckt på bandspelarens playknapp och tålamodigt väntat på de bästa citaten. Han har besökt en science fictionmässa. Pratat med experter, Morrisseys fans och ritat ett hjärta i Darins portgång.
Jag har helt raderat mig själv från texten och låter läsaren se med min blick genom kameran. Det blir bäst så. Speciellt eftersom fokus ska vara på intervjuobjekten, menar Fredrik Strage.
Och självklart kan Strage, liksom säkerligen de flesta av oss, känna igen sig i den fixeringen som beskrivs i boken. Om än i mindre skala.
Fredrik Strage älskar nämligen South Park. Han tycker att det är en genialisk tv-serie. Tidigare i år fick han möjligheten att intervjua seriens skapare Trey Parker och Matt Stone. Strage erkänner själv att han var nervös. Att hans engelska uttal blev sämre. Att han är ett fan.
Men jag väntade i alla fall tills efter intervjun innan Trey och Matt fick signera min jättestora Cartman-gummimask.

FAKTA:
Fredrik Strage
Ålder: 32
Bor: Östermalm, Stockholm
Född: Linköping
Bakgrund: Började som fanzineskribent. Skrev sedan i Östgöta Correspondenten i Linköping. Blev därefter redaktör för tidningarna Pop och Bibel. Huserar numera på Dagens Nyheters kultursidor och som frilansjournalist. Är författare till reportageboken Mikrofonkåt som har sålts i cirka 20 000 exemplar.
Framtid: Ska börja skriva filmkritik i DN.
Aktuell: Boken Fans släpps imorgon.

Strages fem största intervjuögonblick som journalist och fan
1. Bret Easton Ellis
2. TLC
3. Atari Teenage Riot
4. Trey Parker och Matt Stone (skaparna av South Park)
5. Snoop Dogg

Mer läsning

Annons