Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melanie C solo på riktigt

Annons
Melanie C har gått från storbolag till att starta eget. Med egna skivbolaget i ryggen vill den forna Spice Girls-medlemmen ta sina egna beslut.

- De gånger jag har gjort misstag har det varit för att jag har trott att någon annan vetat bättre än jag, säger hon.


Det har nästan gått ett decennium sedan Melanie Chisholm blev superstjärna som Mel C i Spice Girls. Nästan sex år sedan hennes solokarriär tog fart. Efter två soloalbum är hon nu tillbaka med sitt tredje album "Beautiful intentions". Albumet markerar en ny tid för Melanie C som inte längre ligger på megabolaget Virgin. När kontraktet gick ut i slutet av 2003 startade hon i stället egna bolaget Red Girl Records.

- Industrin har förändrats dramatiskt de senaste fem åren och det kändes som det bästa jag kunde göra. Oberoende är verkligen på uppgång igen. Och efter alla dessa år med en massa människor som ser efter en och ger en råd hela tiden, så tyckte jag att det var dags för mig att växa upp och stå på egna ben, säger hon.

Detta betyder dock inte att Melanie C sitter hemma på kammaren och producerar hembrända cd som hon kränger via nätet. I stället har hon mindre stab bakom sig, som sköter allt det praktiska i form av marknadsföring, distribution och ekonomi. Hon har skrivit låtarna tillsammans med olika låtskrivare och hoppas, om allt går bra med nya albumet, kunna sajna andra artister i framtiden.

- Jag har alltid älskat rockmusik, så det måste definitivt bli något sådant som jag är inne på själv. Jag skulle aldrig bli intresserad av någon pop-akt. Det måste vara liveartister, inte imageledda grejer, säger hon.

"Beautiful intentions" är att döma av de få smakprov som delats ut, en välproducerad och lättillgänglig rockpop-platta med texter om att stå upp för sig själv och njuta av livet.

- Varje album är en reflektion av vad som händer i mitt liv just då. Och på det här albumet märker man av en stor förändring för mig karriärmässigt eftersom jag lämnat Virgin. Där finns mycket ilska och frustration. Det förra albumet levde inte upp till förväntningarna och det var frustrerande och det var rätt skönt att ventilera de känslorna. Men det handlar även om annat som hänt under åren, personliga erfarenheter.

Melanie C går inte in på varför hon lämnade Virgin, mer än att kontraktet gick ut. Hon talar om att det är viktigt att lita på sina instinkter när det gäller musik och verkar glad över att få begå sina egna eventuella misstag nu. Hon återkommer ofta till temat att växa upp och mogna.

- Hela den här Spice Girls-upplevelsen var ett så konstigt ställe att befinna sig på, livet förändrades så dramatiskt. Vi var allihop rätt unga då, men själva tyckte vi att vi var vuxna. Men när man ser tillbaka så inser man att man egentligen inte visste så mycket när man var i tjugoårsåldern. Att ha fått tillbaka lite normalitet i mitt liv har lärt mig en del om de viktigaste sakerna i livet, som att vara lycklig, att ha hälsan.

Tiden i Spice Girls är sedan länge ett minne blott för Melanie C, men gruppen återkommer ofta som referens i det hon pratar om. Det verkar dock inte vara något hon saknar så mycket. I dag tar hon det lugnare och gillar att laga mat och vara ute i naturen.

- Jag är mycket lyckligare med den här långsammare livsrytmen. Jag kan göra vardagliga saker som att shoppa nästan helt anonymt, vilket är väldigt trevligt. Det enda jag kan sakna är lyxen, som privatplan och lyxiga hotell. Visst skulle jag vilja ha det igen, men jag behåller nog hellre normaliteten i mitt liv. (PM)

Anna Hedlund

Mer läsning

Annons