Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melodifestivalen tuffare än någonsin

Annons
Kayo, ett splittrat Fame, Kikki Danielsson, Roger Pontare och Carola. Nästa års Melodifestival vimlar av artister med erfarenhet av vinster. Lägg till erfarna debutanter som Niklas Wahlgren och Patrik Isaksson och bilden av en stenhård tävling är komplett.


Den största bomben är utan tvivel Carola. Tvåfaldig vinnare av den svenska tävlingen och seger i Schlager-EM 1991 med "Fångad i en stormvind", miljontals sålda skivor och en kändisstatus som få - att inte utnämna Carola och låten "Invincible" till storfavorit är snudd på tjänstefel.

- Tiden är rätt för mig just nu. Fast jag hade faktiskt inte planerat det här, jag hade tänkt göra det när man firar 25 år eller så, så det kom lite överraskande för mig också, säger Carola.

Hon slog igenom med dunder och brak i tävlingen 1983, då "Främling" vann och satte sig på hela svenska folkets läppar. Samma år kom Kikki Danielsson tvåa med "Varför är kärleken röd?"

- Melodifestivalen har alltid betytt mycket väldigt mycket för mig. Jag har haft turen att ha väldigt bra låtar, har aldrig placerat mig sämre än fyra, alltid kommit med till final, låtarna har blivit evergreens. Det är ett oerhört intresse för schlager nu - det tycker jag är jättekul, säger Kikki Danielsson, som tävlar med "Idag & imorgon".

Tidigare vinnare som Kayo, Magnus Bäcklund och Jessica Andersson från Fame och Roger Pontare ska mäta krafterna mot artister med ytterst varierande bakgrund. Lasse Åberg och Klasse Möllberg i Electric Banana Band har en grundmurad popularitet, Patrik Isaksson är en av prinsarna inom den svenska snällpopen, den före detta tonårsidolen Niclas Wahlgren testar numera karriären som singersongwriter, Günther retade gallfeber på den goda smakens förkämpar med sin "Ding dong song" för några år sedan - alla tävlar de i Melodifestivalen nästa år.

- Jag är tävlingsinriktad och deltar inte för att förlora. Men när man väl står på scen handlar det bara om att göra så bra ifrån sig som möjligt, det är den känslan jag måste ta med mig dit, säger Niclas Wahlgren, som deltar med låten "En droppe regn".

Jessica Andersson från Fame, som segrade med "Give me your love" 2003, tävlar på egen hand nästa år, liksom parhästen Magnus Bäcklund. Hon håller med Niclas Wahlgren om förhållningssättet till tävlingen.

- Först och främst måste man ha en riktigt bra låt för att vinna, men en skön inställning är lika viktig. Jag tycker inte man ska ta tävlingsmomentet på för stort allvar, säger hon.

En annan som skriver under på det uttalandet är Björn Kjellman. Skådespelarens gränslösa kärlek till schlagern är välkänd och efter att ha figurerat i många olika sammanhang debuterar han i tävlingen. Låten heter "Älskar du livet" och kommer från Sveriges största schlagerfabrik - Bert Karlssons Mariann. En gång i tiden hemvist för Carola. Björn Kjellman kunde inte önska sig mer av sin debut.

- Det är just det som är den extra kryddan. Jag har en låt från Skaraland och jag tävlar mot Carola. Bättre scenario blir det inte, säger han. (PM)


DE TÄVLANDE STAD FÖR STAD:

Leksand 18 februari:

Simone Moreno: "Aiayeah (The music of the samba)"

Linda Bengtzing: "Jag ljuger så bra"

Electric Banana Band: "Kameleont"

Pandang: "Kuddkrig"

Hannah Graf: "Naughty boy"

Magnus Bäcklund: "The name of love"

Anna Sahlene: "This woman"

---

Karlstad 25 februari:

Kikki Danielsson: "Idag & imorgon"

Niklas Wahlgren: "En droppe regn"

Östen Med Resten: "Ge mig en kaka till kaffet"

Sonya: "Etymon"

Pablo Cepeda: "La chica de la copa"

Velvet: "Mi amore"

Elephantz: "Oh yeah"

---

Karlskrona 4 mars:

Patrik Isaksson: "Faller du så faller jag"

Elysion: "Golden star"

Kayo: "Innan natten är över"

Jessica Andersson: "Kalla nätter"

Gregor: "Mi amor"

Poodles: "Night of passion"

Jessica Folcker: "When love's coming back again"

---

Göteborg 11 mars:

Carola: "Invincible"

Laila Adéle: "Don't try to stop me"

Sandra Dahlberg: "Jag tar den jag vill ha"

Günther: "Like fire tonight"

Roger Pontare: "Silverland"

Evan: "Under your spell"

Björn Kjellman: "Älskar du livet"

---

Den åttonde tävlande på varje ort är ett jokerbidrag som avslöjas längre fram i höst.

Mer läsning

Annons