Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mendez sjunger Carola

Annons
Rap och salsa, reggae och pop. På nya plattan "La maquina" spetsar Mendez sin latinoinfluerade musik med delvis nya tongångar. Fast värsta stilbrottet - en cover på Carolas "Fångad av en stormvind" - spar han till tv-programmet "Alla tiders Melodifestival".


- Jag är extremt nervös för att sjunga Carolas låt, erkänner han. Jag ska göra min egen version av den, så den blir lite latinoinfluerad. Men jag ska ju sjunga på svenska och fast jag förstår det till 99 procent känns det ändå lite jobbigt.

Leopoldo Mendez har varit med i Melodifestivalen två gånger. Första gången med "Adrenaline" som slutade som tvåa i tävlingen, andra gången med "Carnaval". Men han räknar sig knappast som schlagerartist. Han blev i själva verket ganska överraskad när SVT ringde upp och frågade om han ville vara med i jubileumsprogrammet "Alla tiders Melodifestival" som sänds i tv den 8 april.

- Först trodde jag att de ville att jag skulle sjunga "Adrenaline". Men när jag förstod vad det gick ut på valde jag Carolas "Fångad av en stormvind". Varför? För att det var en utmaning, helt enkelt.

Fast egentligen är det helst nya plattan "La maquina" han vill prata om. Den har Mendez släppt på sitt eget nystartade skivbolag Macabro Records.

- Det känns otroligt bra att släppa skivan på eget bolag. Det känns som om mina låtar finns i vart och vartannat vardagsrum och skivspelare, men det mesta är nedladdat från nätet. Som artist behöver man få in det lilla man tjänar till hundra procent.

Skivan innehåller en hel del låtar som gamla Mendezfans kommer att gilla, som latinoinfluerade "Valparaiso" och "Street salsa". Men han har också försökt att bryta ny mark med låtar som 80-talspräglade singeln "Is that OK?" och reggaedoftande "Why do lovers cheat?".

- Den största skillnaden mellan den nya skivan och de gamla är att jag har börjat producera mer. Musikaliskt har jag också försökt hitta på något nytt. Och så sjunger jag mer än tidigare. Jag kände att det var dags att testa det nu.

Varför har du döpt plattan till "La maquina"?

- Lite grand är det som en tidsmaskin, "Is that OK?" är ju väldigt mycket 80-tal. Men jag är också som en maskin, jag jobbar väldigt mycket.

Mendez har fortfarande en ganska stor publik i utlandet. "Is that OK?" kommer bland annat att ges ut i hans gamla hemland Chile, i Finland, Danmark, Spanien, Ryssland och de baltiska länderna. I Chile har han också redan tagit sitt första riktiga steg som producent.

- Jag har en chilensk artist som heter Yei på mitt bolag. Han ligger etta i Chile just nu med sin singel. Det känns lite roligt att ha lyckats med det med mitt lilla bolag, säger Mendez.

Du har haft en del tuffa år, för något år sedan berättade du till exempel om din alkoholism. Har du lämnat allt det där bakom dig nu?

- Jo, det har varit jobbiga år. Man får se upp så man inte hamnar där igen. Familjen brukar varna mig om de ser några tecken på att något är på gång. Nu har jag en ny flickvän och det känns som att allt sitter på plats, säger Mendez. (PM)

Mer läsning

Annons