Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer klänning än tröja på Jinders nya

Annons
På ett drygt dussin plattor har Åsa Jinder delvis dolt sig bakom nyckelharpan. Nu stiger hon fram i helfigur och sjunger för första gången själv sina låtar. Den egna rösten har blivit hennes andra instrument.


På senaste albumet 2002 sjöng artister som Björn Skifs, Jenny Silver, Magnus Carlsson och Kenta Gustafsson hennes låtar. Själv höll hon sig som vanligt till stråken och nycklarna. På nya albumet "Då rädslan tar farväl" tar Åsa Jinder igen skadan och sjunger själv vartenda spår.

Egentligen har hon alltid sjungit. Som ung folkmusiker sjöng Åsa Jinder visor kring lägerledarna på alla spelmansstämmor. En förflugen kommentar fick henne att hålla tyst i årtionden.

- Det var en tjej som tyckte att jag hade ett förfärligt vibrato. Hon kanske inte menade så illa, men hennes ord tystade mig, säger Åsa Jinder.

"Av längtan till dig", succélåten som hon skrev till CajsaStina Åkerström, gav henne mod att ton igen. Den blev årets låt på Svensktoppen efter att ha legat etta i 14 veckor, belönades med en Grammis och ledde till att artistduon gav sig ut på en årslång turné.

- Under den här resan krävde folk att få höra mig sjunga "Av längtan till dig". Första gången, det var i Sundsvall 2001, kändes det inte helt bekvämt att gå in på scenen efter CajsaStina och säga: Hej, jag ska sjunga en låt för er, minns Åsa Jinder med lätta rysningar.

Publiken var förtjust. Efter konserten när hon stod i foajén och sålde skivor, köade folk för att få svar på frågan: Varför har du inte sjungit förut?

- Härligt att få höra dig sjunga dina egna ord. Man får så mycket mer av dig när du sjunger, sade man till mig. Och jag insåg till sist att det är därför de kommer, för att de vill höra mig.

Att skriva musik och texter som hon från början vet att hon själv ska sjunga känns också tryggare och mer naturligt.

- Det är som att köpa kläder till sig själv, jämfört med att gå ut och köpa ett par jeans till en väninna. Skriver jag en låt till Sanna Nilsen måste jag tänka på att ge henne sångbara ord som ger rösten utrymme att flyta ut. Skriver jag för en mer berättande röst kan jag plocka in fler ord och lita till fraseringen.

Några planer på att lägga nyckelharpan på hyllan har inte Åsa Jinder även om hon är väldigt nöjd med sitt nya instrument.

- Nyckelharpan är min förlängda arm och mitt hjärta, den överger jag aldrig.

Ändå upplever hon ibland att stråken och träet kan stå i vägen för henne.

- Det känns som om de gömmer mig. De kan dölja dålig självkänsla, att jag är ledsen eller irriterad. Samtidigt som de kan hindra mig från att visa att jag är superglad. Det är något helt annat när jag sjunger, då känns det som om jag tar av mig varje klädtrasa och visar mig precis som jag är.

Helt naken upplever man inte Åsa Jinder på den nya plattan. Själv beskriver hon sitt nya tonläge som, just det, ett klädbyte. Från jeans och tröja i storskogen till en klänning av ett något elegantare snitt. På någon av låtarna anar man också att Åsa Jinder har tagit på sig en liten clownnäsa.

- Jag har släppt en del på mitt kontrollbehov. Tidigare har jag både arrangerat och producerat mina plattor. Den här gången har producenten Dan Sundqvist fått fria händer.

Det betyder att Pragsymfonikernas stråkar ibland får förstärka nyckelharpan. I andra fall har tempohöjningar tillfört must till Åsa Jinders musik. Det gäller inte minst "Fortsättning följer", en instrumentell hyllning till maken, inredaren och fritidsmusikern Jonas Otter.

- Jag skrev den till hans 40-årsdag på midsommarafton då vi förnyade våra äktenskapslöften bland släkt och vänner efter åtta lyckliga år. Den går helt i takt med vårt liv tillsammans, hit och dit, upp och ned med glädje och starka känslor.

Ett annat allvar möter man i texten till "Ödet valde dig" med musik av Rolf Lövland. Den beskriver en mammas sorg över två tonåriga söner som dödades när en rattonykter bilförare körde på dem i juni förra året.

- Mamman är en vän till mig. Hon berättade att hon nästan dagligen skrev om sin saknad i en liten bok som hon bär med sig. När jag bad att få skriva en sång om händelsen gav hon mig några av sina egna ord att bygga texten kring, berättar Åsa Jinder.

I vår åker hon på en längre turné med sångerna från "Då rädslan tar farväl". Några av låtarna tar hon med sig på årets julturné tillsammans med förra årets Idol-vinnare Daniel Lindström. (PM)

Mer läsning

Annons