Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer misär än magi

/

Filmstaden: Harry Potter och den flammande bägaren Regi: Mike Newell I rollerna: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Brendan Gleeson med flera.

Annons
Det har redan sagts att den senaste delen i sagan om Harry Potter är den mest allvarliga, och det stämmer med besked. Regissören Mike Newell har skalat bort nästan allt som är komiskt och kärleksfullt i boken, och koncentrerat sig på Harrys svåra kamp mot sin Nemesis Lord Voldemort. Harry är utsatt och utelämnad, men får liten förståelse från sina närmaste vänner, eller ens rektor Dumbledore.
Likaså är det väl känt att denna historia inte har ett lyckligt slut. Tvärt om är det början på en ny och svårare tillvaro för både Harry och hela trollkarlsvärlden. Voldemorts styrka växer, och hans fruktade underhuggare, dödsätarna, har återvänt.
Den dystra och olustiga tonen slås an omgående när Harry i filmens inledning drömmer om Voldemort, hans slav Slingersvans och en okänd man. Det fortsätter efter quidditch-VM, där Harry och övriga åskådare attackeras av dödsätarna.

Försvårad tillvaro
Tillvaron försvåras ytterligare när Harry blir en av deltagarna i den magiska trekampen som ska genomföras på Hogwarts. Han är egentligen för ung för att delta, så någon måste ha myglat med ansökningarna. Frågan är bara vem, och ännu mer, varför?
Tyvärr innebär det nästintill kompakta allvaret att den sköna magikänslan som fanns i de tre föregående filmerna är ganska frånvarande. Visserligen är det välgjort när tävlingen inleds med eldsprutande drakar och sjöodjur, men jag saknar nerven och själen. Harry utför sina uppdrag, men scenerna är mekaniska.
Ett annat problem är att vänskapen mellan Harry, Hermoine och Ron knappt alls visas, snarare är de mer osams än vänner. Likaså skymtar de flesta andra figurerna bara förbi, inklusive Hagrid, Snape och Malfoy.
Nya ansiktet Monsterögat Moody räcker, trots sitt bisarra beteende och utseende, inte till för att åskådaren ska upprätthålla intresset under det drygt två och en halv timme långa äventyret.

Mer läsning

Annons