Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meshuggah söker nya vägar

Annons
Meshuggah är inte rädda för att pröva något nytt. Deras nya album "Catch thirtythree" är ett 47 minuter långt kaptielindelat experiment. Och nu ger de sig ut på turné på okänd mark.


Svenska Meshuggah tar sällan den enkla vägen. Deras metal är smal och är känd för sina komplexa rytmstrukturer - av vissa kallad "math metal". Förra året valde de dessutom att släppa ep-skivan "I" som endast innehöll en enda, 21 minuter lång låt. Det tycks ha givit dem blodad tand. På nya albumet "Catch thirtythree" bjuder de på ett 47 minuter långt dundrande stycke som är tänkt att lyssnas på i ett enda svep. Sångaren Jens Kidman beskriver låten som en bok indelad i olika kapitel.

- Våra skadade hjärnor tyckte att vi skulle pröva något nytt, ha ha. Det är alltid kul att testa något nytt i stället för att bara göra en skiva. Man vill alltid ta det ett snäpp till och se hur långt det kan gå, säger han.

Just nu befinner bandet sig i studion där de repar för fullt inför den kommande Europaturnén. Det är en mindre turné som inleds i Stocholm den 20 maj och sedan tar dem till bland annat Frankrike, Tyskland och Schweiz.

Kommer ni att spela hela albumet live?

- Vi har inte kommit så långt än att vi kör hela skivan live. Så vi har valt ut två kapitel från skivan som vi tänker spela och sedan spelar vi äldre material.

Det nya albumet "Catch thirtythree" innebär flera nya erfarenheter för bandet. Dels har de valt att arbeta med förprogrammerade trummor för första gången i sin karriär. Dels har bandet skrivit allt låtmaterial tillsammans den här gången, jämfört med tidigare då de föredrog att sitta hemma och knåpa var för sig. Jens Kidman beskriver det som en givande process.

- Det här är den mest gedigna skivan vi har gjort hittills eftersom vi har jobbat tillsammans. Det känns jävligt kul. Men vi var lite nervösa. Kommer det att funka?

- Vi inspirerade varann och det var en sådan jäkla skön känsla när det växte fram grejer.

De förprogrammerade trummornas vara eller icke vara har redan hunnit diskuteras flitigt bland fansen på bandets hemsida. Och det är inte alla som ser denna utveckling med blida ögon.

- Det är många "sportmusiker" som lyssnar på oss, som bara lyssnar på ett instrument i stället för att lyssna på helheten. De tror att den nya skivan kommer att vara värdelös. Men jag fattar inte hur man kan tänka så. Jag blir mest förbannad för att de orkar bry sig. Det är väl viktigare hur helheten låter än hur man tar sig dit?

I USA är Meshuggah ett band i världsklass, som spelar på Ozzfest och turnerar med band som Tool på jättearenor före 25 000 personer åt gången. Hemma i Sverige och i övriga Europa befinner de sig mer i mariginalen. Nu är de spända på att se hur mottagandet kommer att bli ute i Europa.

- Vi vet inte hur det ser ut där. Det är alltid pirrigt när man inte har turnerat på länge och man blir nervös när man spelar på ställen som i Wien där det gått dåligt tidigare. (PM)


Faktaruta Meshuggah:

Medlemmar: Jens Kidman (sång), Gustaf Hielm (bas), Tomas Haake (trummor), Mårten Hagström (gitarr) och Fredrik Thordendal (gitarr).

Diskografi: Fullängdsalbumen "Contradictions collapse" (1991), "None" (1994), "Destroy erase improve" (1995), "Chaosphere" (1998), "Nothing" (2002), minialbumen "Meshuggah" (1991), "Selfcaged" (1995), "True human design" (1996) och "I" (2004), samt samlingen "Rare trax" (2001.

Aktuella: Med nya albumet "Catch thirtythree" och en Europaturné som inleds med en spelning på Mondo i Stockholm den 20 maj.

---

Turnéplan:

20 maj Stockholm

21 maj Bengtsfors

22 maj Köpenhamn, Danmark

24 maj Mulhouse, Frankrike

25 maj Paris, Frankrike

27 maj Winterthur, Schweiz

28 maj Fribourg, Schweiz

29 maj Milano, Italien

31 maj Budapest, Ungern

1 juni Wien; Österrike

2 juni Wörgl, Österrike

3 juni Nürnberg, Tyskland

4 juni Burgum, Holland

5 juni Nurburg, Tyskland

6 juni Amsterdam, Holland

8 juni Hamburg, Tyskland

9 juni Bochum, Tyskland

10 juni Vosselaar, Belgien

11 juni Donington, England

Mer läsning

Annons