Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljön i centrum under Linnés jubelår

Annons
Bara tre av tio svenskar känner till Carl von Linné. Men år 2007 blir det ändring. Då ställer hela Sverige ställer till med ett stort 300-årskalas för mannen på hundralappen. Bland gratulanterna finns Ola Salo och Mattias Klum.


Hela Sverige mobiliseras i Linnéfirandet. Mer än 300 projekt ingår i jubileet, från museiutställningar till skolevenemang. Fem nationella projekt utgör grundstommen - en Linnéträdgård på Chelsea Flower Show i England, en vandringsutställning, ett skolpaket, en jubileumsbok och dokumentärfilmen "Expedition Linné".

Bakom filmen, som får premiär i mars, står journalisten Folke Rydén och naturfotografen Mattias Klum. De har rest till sju kontinenter tillsammans med tre frågvisa ungdomar, och mött världsledande experter inom naturforskning.

- Oavsett vem man talar om så är det övergripande svaret, det som är som en gloria kring hela projektet, hur ohyggligt avgörande det är med personligt engagemang. Den största missuppfattningen av alla är "jag är för liten, det spelar ingen roll vad jag gör". Det har alla experterna varit ense om - att vi måste inse att vi alla spelar roll, säger Mattias Klum.

Folke Rydén håller med:

- Jag har blivit väldigt drabbad och berörd av hur mycket som står på spel. Tidigare har jag inte förstått sambandet mellan att man kokar tre koppar vatten när man ska ha en kopp te, och översvämningarna i Bangladesh. Den insikten har påverkat mig mycket.

Så vad hade Carl von Linné haft att säga om 2000-talet? Jubileumsarrangörerna tror att han hade haft en och annan åsikt om miljöförstöring och växthuseffekten. Därför har en av grundstenarna i jubileet blivit miljötänkandet, och det är meningen att arrangemanget ska bli världens första klimatneutrala jubileum. Genom att skänka pengar till olika miljöprojekt ska alla koldioxidutsläpp i samband med firandet oskadliggöras.

- Linné skulle inte ha gillat att vi firar honom utan att tänka på natur och miljö, säger miljösamordnaren Widar Narvelo. Hans kartläggning av den biologiska mångfalden visar att han tänkte globalt. Han är den ultimata symbolen för vad vi kallar hållbar utveckling.

Linnéjubileet kommer inte bara att märkas i Sverige. Utomlands är Linné en av de mest kända naturforskarna och i mer än 15 länder kommer hans 300-årsdag att uppmärksammas. I London, Haag och Tokyo arrangeras Linnéveckor och det japanska kejsarparet kommer till Sverige för att närvara vid firandet i Uppsala.

- Kejsaren reser normalt inte utomlands annat än på statsbesök, men han är en av många Linnéspecialister. Vi är väldigt stolta över att kejsarparet kommer till Sverige för att fira Carl von Linné, säger Anders Björck, ordförande för Linné2007.

Linnéjubileet har fått 27 miljoner kronor av staten, men Anders Björck är inte nöjd med den siffran ("HC Andersen-jubileet fick 300 miljoner") - nästa vecka uppvaktar han Lars Leijonborg i hopp om ett mer generöst bidrag.

Jubileumsåret inleds i Växjö, staden där Carl Linneaus gick i skola innan han reste till Lund för att studera till läkare. Klockan 00.00 den 28 januari går startskottet i Linnéparken och senare samma dag blir det premiär för musikverket "Linneaus Rex", ett stycke för flygel, kör och kammarorkester av The Ark-frontmannen och Växjösonen Ola Salo.

"En febrig dröm där kampen mot en vildsint natur övergår i en lovsång till naturens läkande och förlåtande kraft". Så beskriver Salo sitt verk och av 45 tjuvlyssnade sekunder att döma är det ett dynamiskt stycke orkestermusik med mycket driv och dramatik. (PM)


Nationella firanden:

28/1 Invigning i Växjö

19/5 Firande i Linnés födelseort Råshult

23/5 Högtidsfest i Uppsala

15/12 Avslutning i Jukkasjärvi

---

Regionalt firande:

1/6 Öland

3/6 Skåne

10/6 Lappland

26/6 Dalarna

3/7 Gotland

7/7 Västra Götaland

I Stockholm firas Linné någon gång i juni.

---

En förteckning över samtliga evenemang finns på www.linne2007.se.

Mer läsning

Annons