Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöombyte för Josh Rouse

Från den amerikanska södern till Spaniens solkust. Josh Rouse har åter ryckt upp sig själv med rötterna. Men kärleken till musiken består. Nu är hans femte album här, uppkallat efter gamla hemstaden Nashville.

Annons
Efter tio år i countryns huvudstad Nashville bestämde sig singersongwritern för att det var dags att packa väskorna och byta miljö. Hans nya hem ligger i Altea i spanska Costa Blanca - mitt i solen, mitt bland turisterna. Den nya hemmiljön saknar också helt musikliv, bortsett från någon spelning på den lokala puben då och då. Ett ganska drastiskt miljöombyte för någon vars liv är musik, kan tyckas. Men albumaktuelle Josh Rouse talar om solen och människorna och antyder en viss mättnad på musikscenen.
Jag behövde helt enkelt bara en förändring i mitt liv. Jag tröttnade på att bo i samma stad och träffa samma människor hela tiden. Mitt jobb är sådant att jag kan jobba var som helst, så det funkar lika bra i en liten stad i Spanien, säger han.
Josh Rouse har gjort sig känd som en låtskrivare med sällsynt stor talang, och han hyllas för sin softa pop vart han än vänder sig. Nu släpper han sitt femte fullängdsalbum Nashville. Ett album som är uppkallat efter hans tidigare hemstad och som diskret flirtar med countryn genom mjuka pedal steel-inslag. En hyllning till staden som format hans framgångsrika liv som musiker? Ett avsked, bokslut? Josh Rouse avslöjar ingenting.
Jag vill inte analysera det jag gör för mycket. Jag tycker inte om det. Kanske för att jag står för nära och känner att jag analyserat tillräckligt bara genom att skriva en låt och spela in den. Det finns ingen poäng med det. Jag tycker att det är bättre att lämna lite till fantasin; att låta magin vara kvar.
Hans svar speglar det som är typiskt för Josh Rouse. Till skillnad från många kollegor i facket singersongwriter, undviker han att vända ut och in på sig själv i texterna. Hans sätt att hålla sig själv på avstånd och i stället fantisera ihop berättelser om människor han stöter ihop med i livet, behåller han även på sitt femte album. Undvikande medger han dock att han själv finns med där i bakgrunden.
Troligen en hel del. Regissören Wes Anderson använder en del av sin personlighet och sina erfarenheter för att forma sina karaktärer. Jag gör ungefär samma sak. Men jag tycker inte om att skriva om mig själv, det är tråkigt. Jag vet inte varför, det känns väl inte särskilt påhittigt. (PM)

Fakta Josh Rouse:

Ålder: 33
Bakgrund: Född i Nebraska, men flyttade runt mycket som barn. Började på college i en stad nära Nashville och flyttade så småningom dit för att kunna syssla med musik på heltid.
Diskografi: Dressed up like Nebraska (1998), Chester (1999, med Lambchops Kurt Wagner), Home (2000), Under cold blue stars (2002), 1972 (2003). Har också skrivit musik till filmen Vanilla sky.
Aktuell: Med nya albumet Nashville. I mars kommer han till Sverige för fyra spelningar: Malmö den 19 mars, Göteborg den 20 mars, Uppsala 21 mars och Stockholm 22 mars.

Mer läsning

Annons