Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Millencolin tillbaka i punken

På nya skivan Kingwood går Millencolin tillbaka till sina rötter - punken, skogarna och en svensk producent. Ikväll är det premiär för Kingwood-turnén på Umeå Open. Sedan väntar världen med spelningar i USA, Australien och Sydamerika.

Annons
Millencolin har nyligen avslutat en turné som förband till Good Charlotte, men i gitarristen Erik Ohlssons röst finns inga spår av bandets hårda turnerade. Det har bara gått några månader sedan de avslutade turnerandet med skivan Home from home som släpptes för tre år sedan.
Vi har turnerat väldigt mycket men vi har spridit ut det under en längre tid med pauser på några månader. Det här är en perfekt uppvärmning till vår egen turné. Good Charlotte-publiken är en helt annan publik än vad vi har, ganska mycket svartmålade tjejer i 13-årsåldern. Men konserterna har gått svinbra.
Erik Ohlsson och hans kollegor var bara tonåringar när de bildade Millencolin hemma i Örebro 1992. Då var de besatta av skatekulturen och ville låta som de spattiga kaliforniska skatepunkbanden. Med åren har de blivit tyngre och stabilare, ett sound som nådde sitt klimax på Home from home.
På nya Kingwood har de letat sig tillbaka till den ursprungliga energin.
Vi ville spela lite snabbare punk, det var bara så skönt att spela i den snabba trumtakten igen och ösa på. När Nikola gjorde sitt soloprojekt fick han utlopp för sina känsliga låtar och ballader, så han var mycket mer peppad än någonsin att spela snabbare och få skrika lite. Det var kul, det känns som det är mycket mer energi i bandet än på länge.

Döpt efter stereo
Skivan är döpt efter sångaren Nikola Sarcevics gamla stereoanläggning, en Kenwood som tack vare sin usla kvalité snart döptes om till det ironiska Kingwood. I låten Mooseman\'s jukebox rabblar Sarcevic låtar som spelats på Kingwood och som bildat inspirationsbasen för Millencolin.
Erik Ohlsson lät sig inspireras av titeln när han gjorde det urflippade skivomslaget med Sarcevic som älg och resten av bandet som jägare i pälsmössor och stickade tröjor.
All inspiration vi fått, alla våra favoritlåtar och favoritartister har ju spelats upp på Kingwood. Kingwood får stå för vår musikdjungel, hela vår musikinspiration. Och kungen av skogen är ju älgen så jag satte jag horn på Nicola. Att vi är jägare vet jag inte riktigt vad det betyder, säger han och skrattar.
Efter två skivor med amerikanska producenter har Millencolin anlitat svenskar den här gången. Veteranen Chips Kiesbye, mest känd från Sator och Hellacopters, har producerat skivan, medan Henryk Lipp (Blue For Two) har haft en hand med i mixningen.
Nu för tiden tenderar amerikaner att göra allt så kliniskt rent. Produktionerna låter sockerlena och överproducerade. Vi ville ha ett råare ljud, ett mer äkta ljud. Och Chips är helt rätt person för det, säger Erik Ohlsson.
Millencolin fick tidigt ett genombrott utomlands och sedan dess har det inte funnits så mycket tid över för Sverige. 2005 är ett nytt hektiskt turnéår, men svenskarna ska också ska få se bandet live. Kingwood-turnén inleds ikväll på Umeå Open och efter en runda i Europa är bandet tillbaka i Göteborg, Stockholm och Malmö i slutet av april.
Sedan ska det väl bli lite svenska festivaler i sommar - sommaren är fylld av en massa europeiska festivaler, och Warp Tour i USA. I september blir det Australien, därefter mer Europa, mer USA och så ska vi försöka få in Japan och Sydamerika också. Vi är uppbokade till slutet februari nästa år.
Blir ni rika på det här?
Vi har levt på musiken sedan 1995 och det går ganska bra. Limousiner? Nej, det behöver man inte. Men bilar har vi i alla fall. (PM)
(Recension av konserten på Umeå Open kommer i söndagens ST)

Fakta/Millencolin
Bildades: 1992 i Örebro
Medlemmar: Nicola Sarcevic (sång och bas), Mathias Färm (gitarr), Fredrik Larzon (trummor) och Erik Ohlsson (gitarr)
Diskografi: Same old tunes (1994), Life on a plate (1995), For monkeys (1997), Pennybridge pioneers (2000), Home from home (2002).
Aktuella: Med nya skivan Kingwood och turnépremiären på Umeå Open.

Millencolin (Erik Ohlsson, Mathias Färm, Fredrik Larzon och Nikola Sarcevic) spelar snabbare på nya skivan Kingwood.
Foto: Jens Andersson

Mer läsning

Annons