Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miller förnyade serietidningshjältarna

Frank Miller är mannen bakom både serieböckerna och filmen Sin City. Innan han tecknade ner historien om den våldsamma och syndiga staden förnyade han seriehjältarna Batman och Daredevil.

Annons
Den flerfaldigt prisbelönte Frank Miller började teckna serier professionellt i slutet av 1970-talet, och slog igenom när han i början av 80-talet även började författa sina egna manus.
Miller revolutionerade de amerikanska serietidningsserierna. Först förnyade han Marvels blinde superhjälte Daredevil, därefter gjorde han detsamma med det konkurrerande förlaget DC Comics' Batman.
I början av 90-talet skapade han Sin City, en svit på hittills sju serieromaner som är en uttalad hyllning till Mickey Spillanes hårdkokta deckare, om än våldsammare och mer skruvade.
Frank Miller har tidigare varit involverad i en handfull filmer som manusförfattare, men nu har han debuterat som regissör - tillsammans med Robert Rodriguez har han filmatiserat Sin City som tävlar i Cannes.
Liksom David Cronenbergs A history of violence, även den baserad på en tecknad serie, är Sin City alldeles oerhört våldsam, om än på ett överdrivet, orealistiskt sätt. Huvuden rullar, kroppsdelar huggs och skjuts av i en nästan rekordartad mängd.
Jag tror inte på det där om att apan gör det apan ser, svarar Frank Miller när han blir tillfrågad om han tror att publiken kommer att imitera det som sker i filmen. De flesta stora, klassiska litterära verk och dramer är otroligt våldsamma, från Iliaden och framåt.
Våld är ett för stort begrepp, menar han. Det innehåller alldeles för mycket, precis som sex.
Sex kan vara både Långt ner i halsen och Rita Hayworth. Våld kan vara både Snurre Sprätt och realistiska dramer. Japansk populärkultur är den absolut våldsammaste i hela världen, men samtidigt är brottsstatistiken i Japan väldig låg, till skillnad från i Amerika. Jag tror verkligen inte att verkligheten imiterar dikten.

Frank Miller har skrivit böckerna om Sin City, och har också regisserat filmen tillsammans med Robert Rodriguez.
Foto: Chris Ashford/Camera Press

Mer läsning

Annons