Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Million dollar spoiler

Annons
Se den. Men prata inte om den med någon som inte har sett den. Det gäller Million dollar baby, som har Sverigepremiär i Sundsvall i morgon.

Million dollar baby har av skäl jag inte tänker avslöja vållat stor debatt mellan konservativa och liberaler i USA, mycket på grund av religionens ständiga närvaro i det amerikanska samhället. I Sverige, där landsfadern inte avslutar varje tal med att be om guds välsignelse, kommer filmen knappast att skapa samma uppståndelse. Det är synd.

Diskussioner om film är som mest intressanta när de tar in moraliska frågor, politik eller religion, när en film jämförs med det samhälle som skapat den och när budskap diskuteras lika mycket som skådespelarprestationer, regi eller ljussättning. Alltför ofta stannar det vid om en film är bra eller dålig och hur många pluppar den fått.

Nu är inte det här en efterlysning av den debatt som rasat i USA om Million dollar baby. Den har varit alldeles för svartvit. Det är snarare ett upprop för att diskutera film överhuvudtaget. Vad säger Million dollar baby? Varför gör den det? Och vad får den dig att känna?

Million dollar baby är intressant eftersom den gör de frågor den behandlar aktuella för alla från teologiska antropologer med anteckningsblock framför näsan till fredagströtta knegare med en hink popcorn i knät. Filmen är ett sällsynt exempel på en lyckad balansgång mellan kultur och kommersialism. Lite som många hoppas att biografkedjan Sandrew Metronome ska bli efter att Triangelfilm med partners (distributionsbolaget Atlantic Film AB och produktionsbolaget S/S Fladen) tagit över verksamheten.

Från Triangelfilms webbplats: \"Filmklimatet, det vill säga de filmer som finns tillgängliga, på bio, video eller tv, har Triangelfilm och dess olika verksamhetsgrenar, ända sedan bolaget bildades 1988, försökt påverka. Filmutbudet var inte det vi önskade oss då, det fanns mängder av bra och angelägna filmer som aldrig nådde det svenska territoriet. Vi började helt enkelt importera de filmer vi själva tyckte om och blev engagerade av.\"

Med det som grundpelare, och med en och annan National treasure som kassako, finns det mycket att hoppas på för biopubliken i de städer som har Sandrew-biografer. Lägg därtill ett uttalat lokalt tänkande och det är inte utan att man sörjer det faktum att affären blev av först när Sandrew lämnat Sundsvall.

\"Varje ort är unik. Vi vill ge mycket mer ansvar och inflytande åt den lokala biopersonalen. Vad vet vi i Stockholm hur man marknadsför en film i Gävle\", säger Triangelfilms vd Mattias Nohrborg till Dagens nyheter.

Nåväl. Premiär för Million dollar baby i morgon alltså, en intressant och högst sevärd film, om än inget mästerverk. Och se den snabbt för, tro mig, du vill inte hamna i ett samtal om Million dollar baby utan att ha sett den.

Håkan Norberg

Mer läsning

Annons