Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre ilska på Mattias Alkberg BD:s nya

Annons
Mindre politik och mera självironi. När Mattias Alkberg BD släpper sitt andra album efter hyllade "Tunaskolan" har ilskan fått sällskap av stillsam reflektion.

- Den är skivan är ett motdrag, säger Mattias Alkberg.


Med det politiskt ilskna debutalbumet "Tunaskolan" fick Mattias Alkberg BD en utmärkt start. Det talades om musik som det slår gnistor om, om formidabel punk och fantastiska popmelodier. Albumet hamnade på flera årsbästalistor och nominerades till såväl P3 Guld, Manifest och Grammis, varav den sistnämnda avböjdes bryskt. Den 25 maj släpper det Popaganda-aktuella bandet den andra plattan "Jag ska bli en bättre vän" - som är mindre agiterande.

- Den här skivan var väl lite ett motdrag. Jag märkte att har man en åsikt om någonting så avkrävs man plötsligt en åsikt om allting och det var lite jobbigt att ha det så. Om någon frågar något kan jag inte låta bli att svara på det.

- Jag målade in mig lite i att vara en sådan person som har åsikter om allt och det är avskyvärt med sådana. Jag har ingen lust att vara sådan, säger bandets sångare och låtskrivare Mattias Alkberg.

Medan den förra skivan "Tunaskolan" hade låttitlar som "Icke-maktens prerogativ" och innehöll åtskilliga politiska käftsmällar, är "Jag ska bli en bättre vän" en annan historia. Här har politiken fått sällskap av reflektioner kring vänskap, kärlek och rädslan för att något hemskt ska hända, som i låten "Ragnar".

- När allt känns bra kan man tänka att bättre än så här blir det inte. Jag kan hamna i rundgång i tanken att så här bra kan det aldrig mer bli, till och med medan det pågår. Då blir det ju råtungt att tänka på vad som ska komma sedan.

Politiken är fortfarande närvarande på den nya skivan, men har fått en annan karaktär. Plattans inledande låt "Politix" är en självironisk blinkning till Mattias Alkberg själv och hans politiska drivkraft. I "Fri vilja och press" reflekterar han över svårigheten att leva som man lär.

- Jag syftade inte på något särskilt i låten, men det är svårt att ha ideal att leva upp till. Jag har så många barn och det är hyror som ska betalas, dagisräkningar och fritids - man är tvungen att kompromissa. Jag har en son som blev bjuden på födelsedagskalas på McDonalds den 1 maj och då högg det ju till i mig, men samtidigt kunde jag ju inte säga till honom att han inte fick gå. Så fort jag uttalar mig politiskt, så vet jag också hur svårt det är att leva politiskt korrekt.

Trots att Mattias Alkberg är låtskrivare både i BD och i Bear Quartet, och har givit ut flera diktsamlingar som fått bra kritik, säger han att texterna är underordnade sången och musiken. Han ser det mer som ett verktyg han råkar ha fallenhet för att använda. Texterna är inte heller i första hand riktad till en publik.

- Jag skriver för mig själv helt och hållet. För att jag tycker om att skriva och för att jag tror mig förstå mig själv bättre när jag gjort det. Men det gör jag inte, ha ha. Det är ganska förvirrande, men det är väl allas drivkraft hoppas jag. (PM)


Fakta Mattias Alkberg BD:

Medlemmar: Mattias Alkberg (sång, gitarr), Nils Johansson (gitarr), Christian Ramirez (trummor) och Mats Lundstedt (bas).

Diskografi: "Tunaskolan" (2004).

Aktuella: Med nya plattan "Jag ska bli en bättre vän" som släpps den 25 maj. Bandet spelar också i Göteborg den 25 maj, i Stockholm (Popagandafestivalen) den 27 maj och i Linköping den 28 maj.

Mer läsning

Annons