Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mira Eklund blandar pop och film

Annons
Hon är sångerska i popbandet Tourettes och ser musiken som sitt främsta uttrycksmedel. Men Mira Eklund har inget emot att göra utflykter till skådespeleriet. Nu debuterar hon på filmduken i Lisa Ohlins "Sex, hopp och kärlek".


- Musiken kommer rakt inifrån. Jag trivs bättre med det än att gestalta någon annan, säger Mira Eklund och tittar upp under sin långa, blonda lugg.

Det var musiken som ledde henne till att börja spela teater. Hon gjorde musik till föreställningar på nu nedlagda Teater Plaza och sjöng i Thorsten Flincks uppsättning av "Fadren". Det ena ledde till det andra och Mira Eklund har hunnit medverka i flera teaterföreställningar och tv-serier de senaste åren.

- Men det var inte min ambition att vara med i en film. Det var ganska slumpartat, berättar hon.

Hon tycker också att hon har nytta av musiken som skådespelerska. I sången finns en direkthet som hon kan använda i sina roller, menar hon.

- Ord måste inte bara vara ord. Det handlar också om rytmen, hur det sägs och hur replikerna bryter av varandra.

I "Sex, hopp och kärlek" spelar hon den självdestruktiva tonårstjejen Marie som växer upp med föräldrarnas lögner och ouppfyllda drömmar. Maries mamma, spelad av Ing-Marie Carlsson, bär fortfarande på en gammal ungdomsförälskelse till en man som har lämnat småstaden och blivit tv-kändis i Stockholm. I familjens vardag dyker Bertil (Krister Henriksson) upp i tv-rutan som programledare för underhållningsprogrammet "Sex, hopp och kärlek". Dottern Marie påverkas av slitningarna i familjen och mammans outtalade band till någon annan.

- Jag gick in i det väldigt mycket när jag skulle göra rollen. Jag skrev och tänkte på varför Marie hade hamnat där hon var. Hur mycket hade hon förstått och känt av det som pågick mellan de vuxna, funderar Mira Eklund.

Själv kände hon inte igen sig särskilt väl i rollen som trulig tonåring, plågad av dåligt självförtroende.

- Men jag är ju inte den enda människan i världen, så jag ville förstå varför hon som ung kvinna tryckte ned sig själv. Det är både sorgligt och allmängiltigt. Samtidigt är hon stark och tar för sig, så jag tror att det kommer att gå bra för henne, säger Mira Eklund med ett leende.

Hon tycker att det var tacksamt att göra sin filmdebut med erfarna skådespelare omkring sig som hon kunde luta sig mot. Men hon tycks ta sin premiär med någorlunda ro.

- Det är en helt annan sak än med musik där man själv har gjort allt med sitt band. Nu tar jag det med en nypa salt, säger hon och tillägger:

- Fast det kanske inte är sant. Jag kanske bara tänker att jag skulle vilja ta det så.

När hon läste manuset hade hon svårt att föreställa sig slutresultatet, eftersom hon aldrig hade arbetat med film. Och så här i efterhand är hon mest nöjd med de känslomässiga explosionerna.

- Det är så mycket tårar och snor. Jag tycker om att filmen vågar vara så känslosam, säger hon.

Musiken i filmen är hon lite mer tveksam till, även om hon inte vill säga för mycket.

- Jag är inte begeistrad - det var lite kaka på kaka. Musiken är smäktande men fin, säger hon till slut diplomatiskt. (PM)


Fakta: "Sex, hopp och kärlek"

Premiär: På fredag den 5 augusti.

Manus och regi: Lisa Ohlin.

I rollerna: Ing-Marie Carlsson, Krister Henriksson, Lennart Jähkel och Oliver Loftéen.

Mer läsning

Annons