Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas vallåt – rena satiren!

/

Annons

Om val vore schlagerfestivaler skulle Moderaternas vallåt ”Vi och framtiden” riskerat att sorteras bort i första gallringen av Melodifestivalen någon gång runt, säg…millenieskiftet?

”Vi och framtiden” är en in-genom-ena-örat-och-ut-genom-det-andra-örat-låt som skulle drunk­nat, det vill säga försvunnit, i det radiobrus vi tidigare kallade ”melodiradioskval”, och förhoppningsvis aldrig kommer spelas mer efter M:s valvaka.

Bakom låten står Twin som tidigare producerat bland andra Lady Gaga och Charlotte Perrelli och Da Buzz som uppges vara Fredrik Reinfeldts personliga favoriter.

”Vi ville göra en glad låt med positiv framåtanda – det är uptempo, framåt och modernt”, sa Moderaternas kommunikations- och analyschef Per Nilsson i samband med att kampanjlåten släpptes officiellt.

Jag har lyssnat på den två gånger i rad nu och minns fortfarande inte riktigt hur den gick.

Enligt SVT:s musikrecensent Kajsa Haidl är det ”paradoxalt” att Moderaterna döpt låten till ”Vi och framtiden” när den ”ljudmässigt snarare tar oss tillbaka till 2001 och Peaches ’Rosa helikoptern’”.

Det roligaste med ”Vi och framtiden” är att teater- gruppen Nationalscen – som bland annat ligger bakom den satiriska Facebook-gruppen ”Äkta moderaterna” och tidigare delat ut flygblad med citat ur Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket” – genast tog på sig ansvaret för den moderata vallåten.

”Som många redan har förstått så är det alltså vi som har gjort den här låten och skickat ut pressmeddelande om att det är Moderaterna som gjort den”, hette det i ett meddelande som publicerades på Facebook-sidan ”Äkta Moderaterna”.

De äkta ”äkta Moderaterna” har alltså gjort en vallåt som är så parodisk att den inte behöver parodieras. Satiren var att satiriker sa att det var de som gjort den.

Kan satir bli mycket vassare?

Jag har också lyssnat på sossarnas ”Vi behöver ditt hjärta”, Centerns ”Nära dig”, Folkpartiets ”Ja till framtiden” och SD:s ”Tillsammans”– och det de alla har gemensamt är att de är insmickrande och anpassade för de väljare som ska tilltalas.

Till sist: Sundsvallsbandet Brända Barn kan ju faktiskt sägas ha gjort en ”vallåt” med den passande titeln: ”Lögnernas höst”.

Den skrevs på 1980-talet men är lika högaktuell i detta val som det val den skrevs till.

Mer läsning

Annons