Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderna familjer i centrum i ny Herngren-film

Annons
Bröderna Måns och Felix Herngren gör allt tillsammans i sin nya film. I "Varannan vecka", som de regisserar och har skrivit manus till, spelar de också mot varandra för första gången på många år.

- Vi vet hur vi kan trigga varandra, säger Felix Herngren.


En febril verksamhet pågår inne i studio B på Europastudios utanför Stockholm. Uppmaningar om tystnad och tagning skjuter genom luften. Är mobiltelefonerna avstängda? Bra. Bakom en mur av kameror, ljussättare, scriptor och producenter skymtar Felix Herngren i långt hår, skinnpaj och slappa jeans. I dag spelar man in en viktig scen i hans och brorsan Måns Herngrens nya relationskomedi "Varannan vecka" som har premiär den 13 januari.

Den här septemberdagen är det fortfarande en vecka kvar av inspelningsperioden och ett mindre kaos råder på platsen. Pressen har bjudits in till inspelningen och det är huggsexa på skådespelare och regissörer. Scenen som spelas in den här dagen ska dessutom föreställa en reklamfilminspelning. Att göra en film i filmen är inte okomplicerat förklarar Måns Herngren som sitter i en sliten skinnsoffa på bakgården utanför studion. Han skrattar och suckar.

- Det är lite förvirrat i dag. Men så är det alltid på filminspelning. Vi trodde för två veckor sedan att det här skulle bli en väldigt lugn dag även om de brukar tendera att bli väldigt kaotiska. Efter den första veckan vi jobbade var jag så trött att jag höll på att kräkas. "Hur fan ska jag orka det här i sex veckor till?" tänkte jag. Men en filminspelning är väl lite som att föda barn. Man glömmer bort hur jävla ont det gjorde.

Måns och Felix Herngren spelar huvudrollerna och har skrivit manus till "Varannan vecka" som de regisserar tillsammans med Hannes Holm och Hans Ingemansson. Måns Herngren spelar den gifte läkaren och trebarnsfadern Jens som när äktenskapet kraschar tvingas bli sambo med sin lillebror Pontus. Han är en frånskild reklamfilmsregissör som ömsom är varannan vecka-förälder åt dottern Sara, ömsom lever singeliv i Stockholm. När brödernas liv plötsligt tvinnas samman och allt ska fungera med barn och nya kärlekar, uppstår en rad konflikter.

- Vi kommer ihop oss om relationer. När man som bror försöker komma med goda råd om hur den andre ska bete sig så är det lätt att man blir sur på varandra, säger Måns Herngren.

Inspelningarna har pågått sedan den 8 augusti och fortsätter till fram till den 23 september. Varje dag följer ett specifikt schema: start klockan åtta, repetition med skådespelarna runt nio, filma vid tio och därefter tillräckligt många tagingar för att det ska sitta fram till klockan 17. Just den här dagen bevakar Måns Herngren inspelningen som regissör medan brorsan Felix är i händelsernas centrum som skådespelare. Felix Herngren berättar hur kul det har varit att jobba med sin storebror igen. Senast de spelade mot varandra var i komediserien "Smash" från 1990.

- Det har varit väldigt roligt och var länge sedan sist. När vi filmar så känns det att vi känner varandra bra. I vissa bråkscener så hittar man bråket snabbt. Man vet hur man triggar varandra. Samtidigt kan det vara obehagligt med vissa scener där man måste skrika sin brorsa i ansiktet, det gör vi aldrig privat, säger Felix Herngren.

För Måns Herngrens del är det första gången sedan 1992 som han över huvud taget står framför kameran. Det senaste decenniet har han i första hand hållit sig bakom kameran som regissör till långfilmer som "Adam & Eva" och "Det blir aldrig som man tänkt sig". När han nu står prövar på skådespeleriet igen tar han tacksamt emot råd av brorsan.

- Om jag var väldigt övertygad om min talang som 17-åring så kan jag ju säga att jag nu som 40-åring tycker att det känns väldigt spännande med något som jag inte alls vet om jag kan. Men jag har inte varit nervös eller känt mig svettig och skakig, utan har känt mig fullständigt lugn inför det jag ska göra. Jag är ju inte professionell skådis, så man får prova sig fram. Felix har varit väldigt duktig på att ge mig goda råd eftersom han stått så mycket framför kameran. Han kan se vad jag har för problem, säger Måns Herngren och vinkar hej till brorsan som puttrar iväg på sin moppe.

Inne i studion har man påbörjat del två av dagens scen. Cecilia Frode, som spelar Pontus nya kärlek, står redo att låta rollfiguren göra en obehaglig upptäckt. Under tiden övervakar Hannes Holm tagningen via en monitor. Måns Herngren hoppas att biobesökarna ska känna igen sig i "Varannan vecka".

- Det är väl egentligen roligare med filmer där man kommer ut och fortsätter fundera och garva åt saker än att man går ut och tänker att "ja, det där var klokt, det ska jag tänka på att göra i mitt liv". Jag tycker att det är roligare när man får se hur andra trasslar, att man inte är den enda som trasslar i sitt liv. (PM)

Mer läsning

Annons