Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mognare Paris blandar glitter och grubbel

Annons
Albumaktuella Paris är mästare på att turnera men blir fortfarande förvånade när publiken sjunger med i deras låtar. Snart ger sig bandet ut på turné med nya albumet "Secrets on tape" i bagaget.

- Man känner ju lite förväntningar på sig. Men det är positivt och kul, säger sångerskan och gitarristen Annika Mellin.


Stockholmskvartetten Paris är lite sena till intervjun och trillar in en efter en med andan i halsen och en rulle turnéaffischer i högsta hugg. De har mycket att göra nu. Den 5 oktober släpper de sitt andra album "Secrets on tape", uppföljaren till uppmärksammade "Yellow eden" från 2003. Drygt en vecka senare drar de dessutom i gång sin nya turné i Kalmar.

- Det är alltid härligt att komma ut och spela när man suttit i studion länge. Det börjar klia i fingrarna, säger keyboardisten och sångerskan Emma Nylén.

I likhet med debuten, har bandmedlemmarna spelat in "Secrets on tape" helt själva, men den här gången överlät de mixningen till Jimmy Monell som bland annat jobbat med The Sounds. De har också behållit den lättsamma popen de gjort sig kända för, men blandat upp de glittriga champagne- och cityreferenserna med låtteman som ensamhet, svek och frustration. Bandet tycker att det delvis handlar om deras egen mognad. Låtarna på det första albumet bestod till stor del av nyinspelade versioner av äldre demolåtar. Materialet på "Secrets on tape" är helt nytt.

- Det finns en mörk underton i texterna och vi har fortsatt att använda oss av samma sätt att skriva på. Första gången man hör låten tänker man att den är lite ytlig, andra gången så upptäcker man nya saker och tredje gången fattar man att det handlar om något helt annat, säger Emma Nylén och fortsätter:

- Vi har alltid påverkats mycket av vilken tid på året vi skriver låtar. Den här plattan skrev vi förra hösten så det passar ju bra att vi släpper den nu. På hösten är man kanske lite mer inåtvänd och man grubblar kanske lite mer. På våren känns allt luftigare och lättare.

En av ambitionerna med den nya plattan var också att försöka frammana en tydligare livekänsla och efter en längre tid i studion är det just livespelningarna de längtar efter. Bandet turnerar flitigt och hann bara under förra året med 42 spelningar i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Hittills har de hunnit testa det nya materialet under ett par spelningar i Tyskland.

- Det är kul att se hur en låt växer fram live. Man måste ju ofta göra om låtarna till livelåtar. Annars skulle vi ju behöva en hel orkester på scenen och det har det ju aldrig varit tal om. Och man kan inte ha en backtrack med 40 olika inspelade gitarrer, vi tycker att det är fusk. Vi vill ha det så mycket live som möjligt, säger Annika Mellin.

Parismedlemmarna är pratsamma och glada och blir fulla av historier när ämnet turné kommer på tal. Emma Nylén och Annika Mellin drar sig till minnes när Annika trillade ner från scenen och slog sig halvt fördärvad efter en konsert. De berättar också om märkliga spelningar i kylslagna lador i tyska skogar tillsammans med coverband som tolkar Bryan Adams och Tina Turner. Men bäst är ändå direktkontakten med publiken.

- Man tror aldrig att någon har lyssnat på skivan. Man förstår liksom inte att den går att köpa och att folk lyssnar på den hemma. Så det är rätt häftigt när man ser publiken sjunga med i låtarna, säger Emma Nylén. (PM)


Fakta Paris:

Medlemmar: Annika Mellin (sång, gitarr), Emma Nylén (keyboard, sång), Mattias Svensson (bas), Johan Efraimsson (trummor).

Diskografi: Albumet "Yellow eden" (2003), ep-skivan "Les amis de Paris" (2003) och ett flertal singlar.

Aktuella: Med sitt andra album "Secrets on tape" som släpps den 5 oktober och en turné som inleds i Kalmar den 15 oktober.

---

Turnéplan:

15 oktober Kalmar, Kåren

20 oktober Växjö, Café de Luxe

21 oktober Göteborg, Sticky Fingers

26 oktober Umeå, Scharinska

28 oktober Piteå, Kåren

29 oktober Skellefteå, Pinkterton

5 november Örebro, Klubb Smart

Mer läsning

Annons