Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molnsiden på Östasiatiska

Annons
Trådar tunna som spindeltråd transformeras till bländande vackra sidentyger. I Östasiatiska museets nya utställning "Molnsiden" får besökarna se hur den traditionella kinesiska vävkonsten går till på riktigt. Två kinesiska vävmästare finns på plats för att väva äkta "molnsiden". I utställningen visas också en rekonstruerad vävstol från 1600-talets Mingdynasti.

Titeln på utställningen är hämtad från det kinesiska ordspråk som finns om de praktfulla sidentyger som vävdes i Nanjing. "Vackert som rosafärgade moln". I Nanjing vävdes det vackraste sidenet för kejsarens hov under både Ming- och Quing-dynastin. Sidenet var allt som oftast dekorerat med drakar och moln.

Föremål från Östasiatiska museets egna samlingar visas, men också nya sidentyger vävda på Sideninstitutet i Nanjing. Dessutom finns det möjlighet att se filmen "The cradle of silk" av Kevin Kling som visar silkestillverkningens olika faser.

Utställningen pågår mellan den 10 april och den 29 maj på museet i Stockholm. Den är ett samarbete med direktör Wan Fa Wan från Sideninstitutet i Nanjing och arbetsgruppen för Molnsidenutställningen i Nybro. (PM)

Mer läsning

Annons