Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monkeystrikes vill visa flera sidor

Annons
Monkeystrikes spelar tillsammans för att det är nödvändigt. I höstas gick de in i studion och öste ur sig allt de hade. Den 27 april kommer resultatet - debutalbumet "You hate my beautiful love".


Allt skulle ut. Tankarna om livet och levandet, om att lyfta upp och att lyftas. Så i september förra året stängde Monkeystrikes in sig i studion för att skriva låtar till debutalbumet "You hate my beautiful love" som släpps den 27 april. Albumet spelades in under fem vinterveckor i Tambourinestudion i Malmö och har producerats av Nina Perssons make Nathan Larson (bandet Shudder To Think, plus filmmusik till bland annat "Boys don´t cry").

- Vi har influenser av tyngre musik som Helmet och Queens of the Stone Age, men sedan har vi också lyssnat på så mycket annat som vi ville få fram den här gången. Och Nathan har hela bredden, säger sångerskan och gitarristen Cecilia Nordlund .

- Han gillar samma musik som vi gillar. Och eftersom han gör filmmusik så kan han skapa stämningar. Vissa av våra låtar har bara en vers, en refräng, en vers till och sedan är den slut. Och då krävs det att någon kan dra fram det i ljudbilden och förstå vad det är vi försöker göra. Han har lyft fram i stället för att dra ner, säger basisten Johan Karlsson.

Albumet, där bland andra Nina Persson, Marit Bergman och David Sandström medverkar, spänner musikaliskt över allt från ganska snäll indiepop till Sonic Youth-dundrande åskmoln. Textmässigt förmedlar plattan mycket frustration och personliga betraktelser av livet. Där finns också utåtriktade, nästan kampsångsliknande låtar. Ett exempel är heja-ropet till alla tjejer, "Let´s go to Hawaii". Textförfattaren Cecilia Nordlund, som medverkade på Marit Bergmans låt "Adios amigos", berättar att de unga tjejerna i Marit Bergmans publik har varit en stor inspiration.

- Det har varit jätteinspirerande för mig. De är så jävla härliga, man blir så glad. Man vill ju på något sätt lyfta och inte sänka människor genom texter. När jag var yngre så var det nog mer "du är så dum och det är så synd om mig", men nu är jag så trött på det. Och det är roligt att peppa varandra, tjejer ska göra det tycker jag.

Monkeystrikes bildades 2002 i resterna av det betydligt hårdare Souls som lades ner efter några framgångsrika år på 1990-talet. Förra våren släppte trion, som förutom Cecilia Nordlund och Johan Karlsson består av Jens Jansson på trummor, sin första ep "Angry knees". Cecilia Nordlund och Johan Karlsson som har känt varandra i många år beskriver det nästan som ett behov att göra musik tillsammans.

- Det finns ett fåtal människor i världen som man spela musik med, som man är kärleksfull med musikaliskt. Jag tror att man ska hålla tag i de människorna och jobba med dem så länge man kan, säger Johan Karlsson.

- Man har ju provat att spela med en massa folk, men när man är äldre ska det så mycket till för att det ska bli av. Det är svårt att hitta någon som vill lika mycket som man själv, säger Cecilia Nordlund.

Souls framgångar tärde på bandmedlemmarna. Med dessa erfarenheter i ryggen upplever både Cecilia Nordlund och Johan Karlsson att de numera har mer distans till det de gör. De har gått på blåsningar och de har blivit äldre. Nu vill de ta Monkeystrikes så långt de kan.

- Jag tycker att det är roligare att spela nu än förut. Alla är så insatta och gör mer själva, startar skivbolag och så. Det är en helt annan stämning nu. Det är så mycket tjejer överallt och det tycker jag är härligt. Det en annan positv attityd. (PM)


Fakta Monkeystrikes:

Medlemmar: Cecilia Nordlund (sång, gitarr), Johan Karlsson (bas) och Jens Jansson (trummor).

Diskografi: Ep:n "Angry knees" från 2004.

Aktuella. Den 27 april släpper de sitt Nathan Larson-producerade debutalbum "You hate my beautiful love". Bandet spelar i Karlstad den 28 april, i Eskilstuna den 5 maj och i Stockholm den 7 maj. Fler speldatum tillkommer.

Mer läsning

Annons