Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkret tätnar - Det är kallt

Annons
Undrar om det någonsin funnits så många bra svenska rockband samtidigt? Actionpaketet som just nu är ute och snurrar med Ark, Moneybrother, Hellström och Hellacopters är ju helt enormt, och under sommaren har band som Johnossi, Silverbullit, Deportees, Isolation Years och Bergman Rock förgyllt städer och festivaler.
Och har ni hört nya singeln med Legends? Så jävla bra! Laaksos kommande platta kommer också att köra över hela indiepop-Sverige. Höll på att glömma skåningen Alf, som med Kunde vart jag gjort en av årets bästa låtar. Snart släpps hans nya skiva, missa inte den!
Men ändå ser det mörkt ut, mycket mörkt.
Inte för att tjata om allt som saknas i Sundsvall en gång till, men vad ska hända i höst? Hela sommaren gick utan någon Rock vid Magasinet, vilket var grymt frustrerande. Och nu ser detta missförhållande ut att bestå.
Snacka om att sjukhuset, hemtjänsten och polisen saknar resurser, men vad fan ska man då säga om rockbranschen? Grönborgs är begravt sedan länge, Domsaga kör bara demoband (inget fel i det, men var är banden jag nämnt ovan?) och Red rock envisas med att boka trötta bluesgubbar eller coverband. Sundsvalls teater står tom, Aveny kör disco, jazzklubb eller dansband, medan Tonhallen och Södra bergets hotell anlitar säkra kort.
Gamla räddaren i nöden Pipeline har inte bokat ett smack ännu. Det ligger i träda i väntan på att nån ska gå in med stålar. Om det blir Debaser (hoppas!), så blir allt kanske en askungesaga.
Om inte så vet jag inte vad vi ska göra. Boka en buss- eller tågstol till Stockholm igen, förmodligen. Där saknas inte band eller bokare. Under de närmaste veckorna spelar Timo Räisänen, Looptroop, Laakso och Mattias Alkberg BD.
Och Kristet utseende ska göra en klubbspelning på Nalen i oktober. För övrigt ska pastor Fahlberg och hans mannar ha väckelsemöte i Västerås och Karlstad samma månad.
\"Är de bokade i Sundsvall?\" undrar ni förstås. Icke!
Och vad hände med de utländska mellanstora namnen som lirade i Sundsvall förr i tiden? Ni minns väl Hunters & Collectors? Pop Will Eat Itself? Front 242? Saints?
Dagens motsvarigheter Magic Numbers, Kaiser Chiefs och Tahiti 80 uppträder i Stockholm i september, senare i höst kommer Stephen Malkmus, Antony & the Johnsons och Sigur Ros.
Ska det vara så svårt att få nån av dem att ta en vända upp till Träriket, 40 mil tur/retur? Klart att allt handlar om pengar, och publikströmningen här uppe har ju varit blyg ett bra tag, men ska man bromsa sig ur en kris? Nej, jag tror inte på det. Vill inte.
Jag önskar att nån med ryggrad och musikintresse satsade en satans massa cash ett tag och väckte folk, varav skamligt många spelar i nåt av stadens demoband, ur sin dvala.
Då kan vi få en musikscen värd namnet.
Då kan Sundsvall snart förtjäna titeln popstad, kanske till och med epitetet rockstad, som stan faktiskt hade under 80-talet och halva 90-talet.
Då kan stan bli mer än en flugskit på kartan.
Eller dagdrömmer jag bara igen?

Mer läsning

Annons