Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motvilligt Bloc Party hoppar på festivaltåget

/
  • Det brittiska succébandet Bloc Party spelar på Roskildefestivalen samt Accelerator i Stockholm och Göteborg. Dessutom släpper bandet en remixplatta och en nyinspelad singel till hösten.

Bloc Partys Silent alarm är ett av årets mest hyllade debutalbum. Den 3 juli spelar bandet på Roskildefestivalen och efter det väntar Accelerator i Göteborg och Stockholm.
— Det är naturligtvis mycket roligare att spela live nu när alla har hört våra låtar, säger sångaren Kele Okereke.

Annons
När vi pratar har Bloc Party ledigt. De har precis varit i studion och spelat in några låtar som ska släppas på singel till hösten. På telefon från en poolkant i London berättar Kele Okereke att det här är den enda chansen bandet har att få njuta av sommaren. Sedan väntar ett turnéschema med runt 60 spelningar till och med den 3 december. En hel del festivaler är inbokade däribland, alltså Roskilde och Accelerator.
Det är klart att det är lite jobbigt att turnera så mycket men jag gillar det verkligen. Det är väldigt belönande efter allt hårt arbete, speciellt nu när vi har gjort oss ett namn. Jag tycker det ska bli jättekul att spela i Sverige igen eftersom svenskarna verkar gilla oss och skivan har gått så bra där. Det irriterar mig att vi bara har gjort en spelning hos er hittills, säger Kele Okereke.
Men festivalspelningar står inte högst på önskelistan för Bloc Party. Kele Okereke säger att han hellre gör enskilda konserter med bandet.
När Bloc Party spelar ensam så är ju hela publiken där för att höra oss. På en festival får man så många strölyssnare och då blir det helt enkelt inte lika bra stämning. Dessutom är det svårt att få bra ljud eftersom man sällan får en ordentlig soundcheck. Men självklart är det kul ändå att åka runt på festivaler.
Sedan genombrottet med Silent alarm har tillvaron förändrats för Kele Okereke och hans mannar. Från att ha varit ett lovande undergroundfenomen har bandet blivit uppskrivna och hyllade i så gott som varje recension. Kele Okereke erkänner att saker och ting har förändrats i Bloc Party.
Det har varit rätt körigt ett tag och när det gäller personkemin i bandet så är det väl så att vissa personer reagerar olika på framgång. Det är allt jag tänker säga angående det, säger han kryptiskt.

Funderar på andra plattan
Mitt i framgången funderar bandet trots allt då och då på den så viktiga andra plattan. Många hyllade band har fått stå ut med hård granskning från på förhand kritiska musikjournalister när det är dags att följa upp en hyllad debut.
Det är klart att man funderar på det. Man är ju medveten om att pressen finns där och att det mycket väl kan komma ett bakslag så småningom. Men det enda vi kan göra är att fortsätta att göra som vi gjort.
En försmak av det nya Bloc Party kommer på den singel som bandet just har spelat in. Låten heter Hero och släpps som en liten aptitretare i väntan på uppföljaren till Silent alarm.
Jag hoppas att folk kommer att bli överraskade över vårt sound. Det är lite lugnare men man kommer att känna igen oss ändå.
Till hösten släpps även en remixplatta med bandet. Hela debutplattan har remixats av 13 olika producenter. Rockbandets musik förvandlas till house, ambient, garage och grime.
Det började med att vi fick så många remixer skickade till oss och dessutom fick vi en massa förfrågningar. Till slut valde vi ut ett gäng producenter som vi tyckte om. Det känns bra att få ge något tillbaka till dansgenren eftersom många av Bloc Partys låtar är influerade av den musiken.

Mer läsning

Annons