Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ms Dynamite: Jag behöver inte bevisa något

Annons
Efter fantastiska framgångar valde brittiska Ms Dynamite att ta en paus från karriären. Nu är 24-åringen tillbaka med ett nytt album där samhällskritiska ställningstaganden har fått sällskap av ett snällare sound.


När Ms Dynamite debuterade med den klistriga hiten "Miss Dy-na-mi-tee" och albumet "A little deeper" 2002 ville lovorden aldrig ta slut. Niomi Daley, som hon egentligen heter, beskrevs som den nya uppkäftiga drottningen inom brittisk hiphop och r&b. Hon blev också en politisk röst genom sina samhällskritiska texer och sitt engagemang mot rasism och krig. Debutalbumet belönades med ett flertal priser, bland annat det prestigefyllda Mercurypriset.

Men 2003, när Ms Dynamite stod på toppen av sin karriär, valde hon till mångas stora förvåning att lägga karriären på is. Hon blev mamma till lille Shavaar, i dag två år.

- Det var det jag ville göra. Även om Ms Dynamite hade en karriär, så existerade ju fortfarande Niomi som hade ett liv och ett förhållande. Jag och min pojkvän var redo och vi ville inte att Ms Dynamite skulle få diktera något så viktigt, säger Niomi Daley alias Ms Dynamite på telefon från England.

Nu är hon tillbaka med uppföljaren till succédebuten. Och efter ett par års bortavaro från rampljuset är det en förändrad Ms Dynamite som möter världen. Musiken på andra albumet "Judgement days" har slipats ned i kanterna till en traditionell r&b som flera recensenter har beskrivit som alldeles för tam. Och medan hon på förra skivan vägrade ta emot någon som helst hjälp i låtskrivandet, har hon den här gången valt att jobba med namn som Chink Santana, Stephen "Lenky" Marsden och Wayne the Brain.

- Jag kände bara att jag inte hade något att bevisa den här gången. Jag ville bara göra det som kändes bäst för varje låt och för albumet. Ibland kunde producenterna komma på hooks som var mycket bättre än det jag själv gjorde och jag var mer än villig att låta andra bidra.

Saknade du inte att göra allt själv?

- Nej, inte alls. Jag skrev ju ändå 98 procent av allt material själv. Viljan att göra det bästa möjliga albumet gjorde att andra hade bättre idéer ibland. Jag vet att jag är en bra låtskrivare och att jag hade kunnat skriva allt själv om jag hade velat.

"Judgement days" innehåller flera texter om relationer och kärlek - en av låtarna är en hyllning till hennes son. Men även det sociala och politiska engagemang som Ms Dynamite gjort sig känd för återfinns här. Här avhandlas mycket av det som tynger det kollektiva samvetet; girighet, våld, ett välfärdssamhälle i sönderfall. I "She don´t live here anymore" berättas historien om en hård uppväxt medan "Father" är en ilsken uppgörelse med hennes egen frånvarande pappa som började höra av sig igen först när Niomi blivit den kända Ms Dynamite.

- Det kommer från en upplevelse jag hade som barn. Jag var arg och upprörd över situationen. Låten skildrar en del av mitt liv som inte är aktuell nu, men som jag kände starkt för under en period. Jag kände ett behov av att uttrycka det här för andra barns skull, som kanske går igenom något liknande, säger hon.

Var drar du gränsen för vad du tycker att du kan skriva om?

- Jag oroar mig inte över det utan tänker på det först efter att låten är skriven, om jag ska vara ärlig. Jag tror att om en låt kommer ut så gör den det av en anledning, så jag låter det avgöra.

Genombrottet 2002 blev en chockartad upplevelse för Ms Dynamite. Över en natt gick hon från tjejen som precis skulle börja på universitetet till firad stjärna på tidningarnas förstasidor. Trots att hon njöt av framgången, trivdes hon inte med intensiteten i sin nya roll. Det verkar som att tiden utanför rampljuset blev ett välkommet tillfälle att reflektera.

- Jag uppskattar verkligen den position jag har i dag och vill inte ändra någonting. Jag vet ju att de delar jag inte gillar hör till jobbet. Man får se till att vänja sig och att hitta en bra balans i tillvaron. Det gör jag genom att inte tillåta Ms Dynamites karriär att ta över mitt liv. Mitt liv handlar inte om mig längre, utan om min son och att se till att han har det bra. (PM)

Mer läsning

Annons