Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multikonstnären Miranda July har gjort årets festivalfavorit

/

Konstnären, författaren och filmaren Miranda July har blivit favorit på en rad filmfestivaler med sin finstämda debutfilm Me and you and everyone we know.
Nu kommer den till Drakens filmfestival.

Annons
Under 2005 har Me and you and everyone we know gjort ett segertåg genom filmfestivalvärlden. Den vann prestigefyllda Camera D'Or i Cannes och specialjurypriset på Sundance. Filmen har också belönats på festivalerna i Philadelphia, San Fransisco, Los Angeles och Stockholm.
Jag vill att folk ska gilla filmen och priserna är en tjusigare variant av det, en officiell bekräftelse. Samtidigt har jag alltid försökt hålla mig borta från etablissemanget. Jag gick inte på filmskola och känner mig tveksam inför sådana saker. Men en del av mig tänker "någon måste de ju ge dem till", säger en munter Miranda July.
Sedan slutet av 90-talet har hon varit en av USA:s mest synliga multikonstnärer. Hennes kortfilmer har visats på konstmuseerna Moma, Guggenheim och Whitney i New York och hon uppträder regelbundet i den nationella radiokanalen NPR. Hon jobbar med text i alla former och gör liveframträdanden som performancekonstnär i både New York och London.
Julys verk är ofta självutlämnande och djupt personliga. Debutfilmen är inget undantag - en av huvudpersonerna är en konstnär, spelad av henne själv.
Det är mitt medium - att skriva material och framföra det. Ibland är det live, ibland är det i en film - ibland ensam, ibland tillsammans med andra. Själva skådespelandet är väldigt glädjefullt medan andra delar av processen kan vara både härliga och ganska plågsamma. I skådespelandet är man som ett barn - det är min belöning.
Med tanke på vår tids pedofilskräck är Me and you and everyone we know en våghalsig film. Femårige Robbie utbyter sexfantasier i ett chattrum på Internet för att sedan stämma möte med den hemlige beundraren. Men filmen handlar inte om övergrepp, utan om femåringens egen sexualitet.
När man skriver så är det lätt att vara självcensurerande, man börjar tänka "är jag pervers - varför skriver jag om det här?". Så jag släppte alla förutfattade meningar, inklusive mina egna, och försökte bli den där ungen. När jag skrev det var jag så långt bort från alla sorters fördömanden och jag tror att folk kan känna min kärlek till de här rollfigurerna, säger Miranda July.
Hur gjorde du för att vinna de unga skådespelarnas förtroende?
Carlie, som spelar den tioåriga flickan, sade "du pratar alltid med oss som med vuxna". Hon hade aldrig känt sig respekterad på det sättet. Det är omedvetet från min sida men jag tror att jag är väldigt nyfiken på vad de tänker på. Plötsligt säger de här barnen saker som påminner en om det verkliga livet, och om varför jag ville göra filmen från första början. (PM)

Fakta/Miranda July

Fullständigt namn: Miranda Jennifer July.
Född: Den 15 juni 1974 i Vermont.
Bor: I Los Angeles.
Familj: Föräldrar, en bror och pojkvännen Mike Mills.
I cd-spelaren: Boards of Canada och Mount Eerie.
Senast lästa bok: Barnboken A very young skater av Jill Krementz.
Favoritfilmer: En ängel vid mitt bord och Hjärtekrossaren.
Hjälte: Konsthistorikern, queerteoretikern och vännen Julia Bryan-Wilson.
Aktuell: Med Me and you and everyone we know som visas på Drakens filmfestival. Filmen får svensk biopremiär den 6 januari.

Miranda July spelar en av huvudrollerna - konstnären Christine - i sin film You and me and everyone we know.
Foto: Non Stop Entertainment

Miranda July och John Hawkes (mest känd som Sol Star i dramaserien Deadwood) spelar Christine och Richard som finner kärleken i You and me and everyone we know.
Foto: Non Stop Entertainment

Miranda July har vunnit priser på en mängd filmfestivaler för Me and you and everyone we know. Förra helgen fick hon pris för bästa debutfilm på Stockholms filmfestival.
Foto: Franck Prevel/Reuters

Mer läsning

Annons