Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik att bli glad av

Annons
Betyg: 4

Det verkar vara svårt att få publik till konserter på lördagskvällarna. Till och med när det är så pass duktiga folkjazzmusiker som i The Jets som kommer på besök i stan så har endast 20-talet personer orkat ta sig till Hus 25. I går spelade The Jets två konserter: en barnföreställning på dagen och en vuxenföreställning på kvällen i samband med att de släpper nya skivan I.f.o.
Jens Comén (från jämtländska folkrockbandet Hoven Droven), Tomas Nykvist och Svante Söderqvist kan vara några av Sveriges bästa musiker inom sina respektive instrument. Deras musik varierar från häftig, experimentell jazzrock som skulle platsa i en David Lynch-film till betydligt lugnare mysjazz. Kontakten med publiken är lika omedelbar som självklar där de förklarar hur varje låt kom till med små lustiga anekdoter och nästan försätter sig själva i trans medan de spelar. Och det är musik att bli glad av, om man bara låter sig ryckas med.
Under den drygt en timme och tio minuter långa spelningen hinner man aldrig tröttna, variationen mellan låtarna är för stor för det. Melodierna är inspirerade av så vitt skilda ting som döda krukväxter, kafébesök och Enöga, "den innerst inne godhjärtade kapitalisten" i filmen Dunderklumpen, som Jens Comén säger. Bäst är de lite snabbare låtarna: Feel good, Efter kaffet och Rock n' roll, kompis, för att nämna några. Då riktigt spritter det i benen.
Det här är musik som måste upplevas. Och att se The Jets live en lördagskväll slår alla gånger att sitta hemma och slöa framför tv:n.

Mer läsning

Annons