Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik som förändrade liv

/
  • Nirvanas sångare Kurt Cobain sköt sig själv 1994.
  • Chunk intervjuades i Sundsvalls Tidning 1994.
  • Eddie Vedder i Seattlebandet Pearl Jam blev en förebild för grungare.
  • Till och med veckotidningarna hängde på när grungen blev populär i början på 90-talet. Reportaget
  • Två av medlemmarna i Chunk som de ser ut i dag. Tobias Samelsson och Fredrik Bergman spelar i bandet Crystal Phillips.
  • Grungebandet Chunk från Sundsvall på tiden då det begav sig. Tobias Samelsson sitter bakom trummorna och Fredrik Bergman spelar gitarr.

Sommaren ger tid till eftertanke. Då är det lätt att drömma sig tillbaka till tidigt 90-tal och en musikstil som förändrade livet för många människor världen över.

Annons
Grunge kallades den. Musikstilen, eller kanske livsstilen, som erövrade världen i början på 1990-talet med sitt dystra rocksound och sin specifika klädstil, bestående av flanellskjortor och långa, vida shorts med långkalsonger under. Många rynkade nog på pannan då ungdomar (och en hel del vuxna) började klä sig mer eller mindre som uteliggare. Men det stoppade inte någon från att ha tovigt, otvättat hår och trasiga kläder.
Förebilderna var band som Nirvana, Pearl Jam och Alice in chains. De hade egentligen inte mycket gemensamt rent musikaliskt, men hade alla sitt ursprung i staden Seattle i USA. Seattle blev grungens huvudstad ett slags Mekka för ungdomar. Stadens musikscen blomstrade och det fanns ingen plats i världen som var så åtråvärd för musikfans just då.
Det tog ett år eller två efter att grungen hade slagit igenom på riktigt i USA innan den kom till Sverige och Sundsvall. Några som redan tidigt fastnade för musiken var Tobias Samelsson och Fredrik Bergman. De spelade i ett band 1993, och en dag i replokalen började de repa in en låt av grungehjältarna Pearl Jam. Det kändes rätt, och efter några omorganiseringar i bandet startades grungebandet Chunk.
För mig betydde grungen enormt mycket, det gör den fortfarande, berättar Fredrik Bergman. Det förändrade mig helt och hållet.
Jag växte upp med grungen. Speciellt sångarna betydde mycket, säger Tobias Samelsson.
Och de var knappast ensamma. Till och med tidningar som Frida och Veckorevyn hängde på trenden och visade reportage med grungemode och skrev artiklar som \"så blir du en grungare\".
Till och med modeskapare som Jean-Paul Gaultier hängde på och skapade grungekläder som kostade skjortan, skrattar Fredrik.
Filmbranschen var inte heller sen att hänga på. 1992 kom Singles, en film som egentligen var som vilken relationsfilm som helst, men utspelade sig i Seattle under grunge-eran. Smart nog hade filmskaparna gett medlemmarna i Pearl Jam biroller. Filmen blev omåttligt populär bland grungare.
Vad som gjorde just grungen så stor är svårare att sätta fingret på. Kanske visade banden att det var okej att vara ung, förvirrad och ledsen, och möjligtvis var det precis vad ungdomar behövde efter det hysteriskt käcka 80-talet. Vad som står klart är att sedan dess har ingen musikaliskt fenomen gjort lika stort intryck på så många.
Fredrik och Tobias Samelsson spelar numera i bandet Crystal Phillips som spelar tystlåten rock med bluesinfluenser. Ändå får de kommentarer om att de låter grungiga ränderna går tydligen aldrig ur.
Många anser dock att grungen dog när förebilden Kurt Cobain, sångaren i Nirvana, sköt sig själv i huvudet i april 1994. Trots det hör man fortfarande hur grungen lämnar sina spår hos band som Nickelback och Creed, och det dyker hela tiden upp nya band med tydliga grungeinfluenser.
Grungen sitter i mig för livet, säger Fredrik. Jag lyssnar fortfarande på Pearl Jam i princip varje dag.
Men att grungen skulle återuppstå tror inte Fredrik och Tobias på.
Den blev töntig ganska snabbt, säger Tobias. Den kommer säkert att bli kultförklarad under en period, för att sedan bli töntig igen.

Tips: Fyra skivor som en grungare bör ha
Nirvana - Nevermind
Pearl Jam - Ten
Alice in chains - Dirt
Singles Motion Picture Soundtrack

Mer läsning

Annons