Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Är man ledsen så bör man dansa"

/
  • Linus Eklöw och Christian Karlsson gör musik som duon Galantis. Efter många år i musikbranschen ville de göra något nytt tillsammans.

De fann varandra i samma sorts energi. Nu klär Sundsvallsbördige Linus Eklöw och Christian Karlsson sin gemensamma musik i Galantis kostym.
– Vi kände att vi ville samma sak, att det fattades något som vi kunde göra, säger duons ena halva Christian Karlsson.

Annons

De har precis kommit hem till Stockholm efter vad Linus Eklöw, som är född och uppvuxen i Sundsvall, beskriver som en "konstig vända" – via Ibiza, Dubai, sena kvällar och flera tidszoner.

– Jag vet knappt var jag är längre, säger Eklöw och slänger stråhatten på soffan.

"Superduon" är eftertraktad och med tanke på de senaste månadernas framgångar är det kanske inte så konstigt. Senaste singeln "Runaway (U&I)" har legat högt på Billboards lista för nya artister sedan i november. Nyligen klättrade den mot toppen på brittiska singellistan. Efter livedebuten på amerikanska Coachella i fjol har de turnerat i USA och gjort fler intervjuer på engelska än svenska, trots att det är modersmålet. "Ovant", konstaterar Christian Karlsson.

Men både Karlsson och Linus Eklöw är vana vid det kringflackande livet. Tillsammans bildar deras tidigare erfarenheter en bred väv av musik och kunskap. Karlsson har gjort musik åt bland andra Britney Spears och Katy Perry i producentduon Bloodshy & Avant och finslipat popmakeriet ytterligare i indietrion Miike Snow. Linus Eklöw har dels gjort musik som Style of Eye, dels producerat Icona Pops megahit " I love it".

När de två musikerna började skapa ihop – efter att Style of Eye gjort en remix på Miike Snows "Animal" 2009 – föll något på plats. Karlsson, som gärna ville göra mer dansmusik, mötte Eklöw som gjorde dansmusik men ville skriva mer låtar.

– Det är personligt hur man beter sig när man ska skapa och skriva. Vi kände att vår energi var väldigt likartad. Det är en hög energi, där idéer kastas om och byts ut, säger Christian Karlsson.

Linus Eklöw menar att de tillsammans såg ett hål i musiken, och hur det kanske kunde fyllas.

– Det är alltid svårt att svara på vad man egentligen tar till bordet, men jag tror att våra separata historier har lärt oss vad som funkar och inte, fortsätter han.

Nu, sex år efter att samarbetet inleddes, är de aktuella med debutalbumet "Pharmacy". Eklöw beskriver skivan som "bredare" än tidigare släpp.

– Vi kunde ta ut svängarna nu, säger han.

En viktig del av Galantis är själva processen, hur idéerna kastas runt. Till skillnad från med mycket annan dansmusik börjar de oftast med låtskrivandet. De experimenterar med piano, gitarrer och grova textidéer.

– Sedan hittar vi ett sätt att klä upp låten i Galantis-kläder, säger Christian Karlsson.

Hur är Galantis klädd?

– Vi tänker inte i termer av dansmusik när vi gör musik. Det är kanske inte bara ljust, utan lite mörkt också. Vi tänker att man kan dansa när man är ledsen också, och att man kanske borde dansa ännu mer just då.

Mer läsning

Annons