Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bono hyllade polisens Globen-jobb

/
  • Bono under U2-konserten i Globen i onsdags.
  • Tusentals U2-fans trängdes utanför Globen i väntan på konsertstart.
  • Polisen på plats utanför Globen vid 22-tiden på söndagskvällen.

En säkerhetsbrist tvingade U2 att skjuta upp söndagens Globen-konsert till på tisdag.
Men redan kvällen efter fick bandet en ny chans att möta den svenska publiken och passade då på att hylla polisens agerande.

Annons

På grund av en säkerhetsbrist ställdes söndagens U2-konsert in i sista sekund. Enligt polisen rör det sig om ett misstänkt vapenbrott, och Aftonbladet skriver att en man ska ha tagit sig igenom säkerhetskontrollen med en pistol. Globen utrymdes och tusentals fans fick vänta i timmar medan polisen genomsökte arenan.

På måndagskvällen var det dags för vad som skulle ha varit U2:s sista Sverigespelning för den här gången. Vid halv nio-snåret inledde Bono spelningen med att vandra genom publikhavet följd av vad som såg ut att vara en vakt, skriver expressen.se. Dessutom ska cirka 16 vakter ha varit utplacerade runt scenen.

Under ett mellansnack berättade Bono om söndagens händelse.

– Vi är väldigt glada över att vara här i staden Stockholm och faktiskt göra en show. Ni kanske har hört att vi haft ett säkerhetsintrång i går. Och jag måste säga att vår publik hanterade det på ett briljant sätt. Och polisen också. Polisen var överallt. Det är inte vanligtvis en bra sak när polisen är överallt. Men i går kväll kändes det som en jättebra sak. Så vi har ett meddelande till dem. Tack för att ni var försiktiga. Tack för att ni tog hand om publiken och bandet. Det var svårt att ställa in i går men det var rätt sak att göra. Gissa vad? Vi får vara här en extra dag, sade han, skriver aftonbladet.se.

Enligt tidningen Expressen har den person som misstänks ha fört med sig en pistol i på arenan identifierats. Fallet utreds nu av Särskilda åklagarkammaren, den enhet som utreder poliser eller civilanställda.

– Jag fick en anmälan i dag ungefär klockan tio i två. Ärendet är rubricerat som brott mot vapenlagen samt tjänstefel. Ärendet är lottat på åklagare Håkan Rosvall vid Särskilda åklagarkammaren, säger Lone Callias, rotelchef på enheten för särskilda utredningar, region Stockholm, till TT.

– Vi inväntar direktiv från åklagaren innan vi gör något mer. Vi har inte vidtagit några utredningsåtgärder.

Callias säger att det ännu inte finns någon känd gärningsman bakom brottet.

Hur vill du kommentera medieuppgifter om att en polis skulle ha tagit in ett vapen på arenan?

– Jag kan säga såhär: Anledningen till att ärenden hamnar hos särskilda utredningar är ju för att man har en misstanke om att det kan vara någon som är anställd inom polismyndigheten. Sedan får vi utreda vidare och se om det är så.

Konserten från i söndags är nu uppskjuten till tisdag kväll, då samtliga biljetter ska vara giltiga.

– Det är jätte, jättetrist. Vi har inte möjlighet att gå då, säger Fanny Lövbom som rest till Stockholm från Skellefteå för att gå på söndagskonserten.

Konsertarrangören Live Nation meddelar att den som inte vill eller kan gå på tisdagens spelning kan få kompensation.

– De som har köpt biljetter får gå tillbaka dit man köpte biljetten så får man pengarna tillbaka, säger Live Nations styrelseordförande Thomas Johansson.

Resor till och från Stockholm och eventuella hotellkostnader ersätts dock inte.

Enligt Thomas Johansson är detta, så vitt han vet, första gången man ställer in en konsert på grund av en säkerhetsbrist.

Mer läsning

Annons