Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskotekens uppgång och fall

/
  • G2 var ett av diskoteken, fast med alkoholtillstånd, som fanns på 1990-talet. Innan dess hette stället Privé.
  • Claes
  • Filmen

Det fanns en tid när varje svensk småstad hade ett eget diskotek – med rökmaskin och dj. Håkan Hjulströms debutbok ”Diskoteken i Sverige” berättar om den epoken.

Annons

Redan i slutet av 1960-talet började de dyka upp – diskoteken. Ställen som hade öppet några dagar i veckan, som oftast inte hade alkoholrättigheter men som bjöd på dans till de senaste skivorna, chips och läsk.

Storhetstiden för diskoteken var på 1970- och 1980-talet och om det fenomenet har Håkan Hjulström skrivit om i boken ”Diskoteken i Sverige”.

– Jag jobbar som advokat och skriver avtal hela dagarna. Jag ville skriva om något roligare, säger han.

Håkan Hjulström beskriver diskotekens uppgång i ett antal städer, storhetstidens lokala nyckelpersoner och diskotekens fall och nedläggning.

– Jag började själv anordna diskotek under gymnasietiden i min hemstad Norrköping. Det började med ett ställe som hette Olympia. Man kunde vara ung utan kapital och behövde bara ett danstillstånd från polisen.

Håkan Hjulström berättar att många entreprenörer hade diskotek som sina första projekt och nämner Hasse Wallman och Bert Karlsson.

– Det var en tillåtande och man släppte fram dj:s. Det blev en yrkeskår som utvecklades. Man kunde köra sin grej och fick göra misstag. Det var en bra plantskola.

Omvärlden ändrades på slutet av 1980-talet och en explosion av alkoholtillstånd utfärdades i hela landet. Det är orsaker till att de klassiska diskoteken till slut försvann, tror Håkan Hjulström.

– Disko funkade för att det inte fanns så mycket konkurrens innan, inte så många krogar. Det var oftast dyrt också.

Håkan Hjulström har gjort mycket research men det var inte helt lätt.

– Det fanns inte så mycket skrivet men jag har suttit mycket i Kungliga biblioteket och läst tidningsartiklar från runt om i landet.

Han har även fått en av de största i branschen att skriva förordet i boken, Claes "Clabbe" af Geijerstam.

– Han tycker att det är roligt att någon skriver om diskoteken.

Mer läsning

Annons