Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av Sveriges största jazzsångerskor till Sundsvall

/

En av Sveriges största jazzsångerskor genom tiderna kommer till Sundsvall.
Rigmor Gustafsson trio spelar på Aveny på torsdagen.

Annons

Rigmor Gustafsson är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, ett enastående facit som värmländskan är alldeles ensam om. När hon 2005 belönades med sin första guldskiva för "Close To You" hade ingen sådan delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Även den gången var det en värmländska som hedrades, Monica Zetterlund och albumet hette "Varsamt".

Förra året släppte Rigmor Gustafsson albumet "When You Make Me Smile", hennes sjätte album på Tyska bolaget ACT. Det är inspelat tillsammans med Dalasinfoniettan och Eagle-Eye Cherry medverkar som gäst på en låt.

– Det här är en dröm som har gått i uppfyllelse. Jag började skriva låtar tillsammans med textförfattaren Tomas Bäcklund och Ollie Olsson för två år sedan. Jag kände att tiden var mogen att åter presentera min egen musik, säger Rigmor Gustafsson i en kommentar.

Hon tycker att det både har varit en frihet och en utmaning att ha tillgång till en sinfonietta.

– En frihet därför att det handlar om en stor orkester och innebär en mängd möjligheter bl.a. rent klangmässigt, och en utmaning för att jag är van mindre konstellationer med en annan sorts flexibilitet och möjlighet att improvisera. Här har jag varit tvungen att noggrant bestämma hur jag vill ha det, men samtidigt har det varit oerhört roligt.

Orkesterarrangemangen är skrivna av Magnus Lindgren, Erik Arvinder och Calle Rasmusson, tre av hennes favoritarrangörer i genren.

– Projektet har inneburit väldigt mycket jobb, så desto större är lyckan nu när det är klart. Jag hoppas innerligt att ni som kommer att lyssna delar lyckan med mig.

Rigmor Gustafsson kommer från en musikalisk familj: även hennes syster Christina Gustafsson är verksam som jazzsångerska. Vid åtta års ålder började Rigmor Gustafsson lära sig spela gitarr på den kommunala musikskolan i Grums. Hon gick senare Sundstagymnasiet i Karlstad där hon först studerade klassisk gitarr men gick över till sång. Efter studier vid Musikhögskolan Ingesund samt Musikhögskolan i Stockholm flyttade hon till New York för att studera vid The New School for Jazz and Contemporary Music och Mannes College of Music.

Mer läsning

Annons