Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enskilda delar försämrar helheten

Konsertrecension: Kalle Moraeus – En dalmas i storstan.
Tonhallen, torsdag 26 mars.

Annons

Kalle Moraeus berättar att hans föreställning En dalmas i storstan ska handla om hans liv. Hur han efter att ha bott i Stockholm i 19 år kom att flytta tillbaka till Orsa igen.

Om det stämmer har Moraeus levt ett oerhört lyckligt lottat liv. Föreställningen innehåller nämligen bara lättsamheter.

Vi får höra små smakbitar av saker som hänt Moraeus, flera gånger saker som andra kanske hade tyckt varit tunga. En skilsmässa. Att göra sina föräldrar besvikna. Men Kalle Moraeus vitsar lite och går raskt vidare.

Moraeus kan definitivt underhålla. Han bjuder på charmiga folkmusikskämt och framstår som ett under av självdistans. Han ger sig på att sjunga, med blandat resultat, och dansa, en av föreställningens komiska höjdpunkter. Han har tajming och kan läsa en publik. Han är utan tvekan en duktig musiker och han har med sig ett par kolleger i världsklass.

Riktigt bra är det när Moraeus på fiol och Pär Grebacken på träblås spelar i symbios. De räddar en mindre intressant andra akt med flera fantastiska stycken. En härlig insats gör också hela bandet när man spelar luftinstrument. Luftsaxofon, lufttrummor och luftcongas läggs till luftbas och den mer kända luftgitarren.

Musikvalet är brett på gränsen till osammanhängande, men med små videosnuttar och anekdoter får Moraeus det att hålla ihop. Knappt. Jag sitter och önskar att någon hade strukit i manus. För även när mycket är bra försämrar enskilda delar helheten i onödan.

Scenbilden är också osammanhängande. Musikerna står mellan en modell av ett härbre från Dalarna och en träkuliss av ett storstadshus. I bakgrunden en gärdsgård och i framkant korrugerad plåt. Ljussättningen hjälper inte till. Från en klassisk bakbelyst scen i början svajar ljusdesignen rejält och blir i vissa lägen inget mer än en störande distraktion.

Dessutom är ljudmixningen periodvis katastrofal. Synd på dessa riktigt duktiga musiker.

Mer läsning

Annons