Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett modernt popgeni

/

Jag upptäckte Jonathan Johansson i och med hans förra skiva "Klagomuren" 2011.
Året efter kom han till Pipeline i Sundsvall, en av de bästa konserter jag någonsin sett och hört.

Annons

Han hade redan på "En hand i himlen", som kom 2009, lagt grunden för sitt nya sound. Johansson släppte den klassiska gitarrpopsargen och gav sig in i ett mer elektroniskt landskap. Något som gjorde att han blev friare i sitt uttryck. Han berättade i en intervju att han vill bygga egna världar inom musiken.

Det har han lyckats rätt bra med. Det hörs på en gång när det är en Jonathan Johansson-låt. Det betyder inte att "Lebensraum!" är en kopia av "Klagomuren". Verkligen inte.

På första singeln "Ny/snö" var det som att kliva in i en roman av Per Hagman. Fritt, lössläppt och utan bekymmer på ytan. Men det är här Johansson visar vilket geni han är.

"Vi ska på fest ikväll, tema 80-tal, tema Reagan vs. Sovjet. Du måste läsa hela romanen. Den river upp huden, river upp huden. Ett mästerverk. Lika många bottnar som Schengen. Öppen för vissa, taggtråd för andra."

Helt plötsligt är inget bekymmersfritt. Det räcker med att skrapa lite på den vackra ytan för att visa något som inte är lika vackert.

På samma beskriver han hur vi blundar för rasismen i "Lätt att släcka 98" eller hur vi flyr från sanningen i "Dröm en dröm (Gullvik vs Hermodsdal)".

Det går enkelt att härleda det musikaliska till 1980-talet, men Jonathan Johansson får det ändå att kännas modernt. Väldigt 2015.

Artist: Jonathan Johansson

Album: "Lebensraum!"

Bolag: S:t C

Genre: Pop

Betyg: 5/5

JERKER ULLERSTAM

Mer läsning

Annons