Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusik på många sätt

Gun-Britt Hermansson, vice ordförande i Medelpads folkmusikförbund, som i helgen ordnar Samspelshelg på Sidsjö hotell och konferens.

Annons

Kan du berätta vad det handlar om?

– Det är lite som att bli riksspelman men då spelar man ensam inför en jury. Här är det spel i grupp som gäller, på vilket akustiskt instrument som helst och då kan man föräras med en samspelsmedalj.

Hur länge har medaljen funnits?

– Den har funnits sedan 1963 och finns i tre valörer, brons, silver och guld. Man spelar upp för en valör per år. Tidigare har den delats ut i samband med en spelmansstämma i Stöde men från och med förra året och 50-årsjubileet så bestämde vi oss för att satsa stort och göra ett eget arrangemang av uppspelningarna.

Är intresset stort?

– Spelmän kommer från hela landet och i år, precis som i fjol, är det sju grupper som ska spela upp inför juryn. Vi jobbar på att det ska bli större och större.

Vilka sitter i juryn?

– Där sitter Göran Månsson, flöjtist som är bördig från Haverö, Ditte Andersson, som är nyckelharpist och Per Gudmundsson, fiolspelman.

Hur ser programmet ut?

– På lördag förmiddag är det uppspelningar men allt börjar redan på fredag kväll då det är konserter med bland annat Sound of Nacksta, som är ett projekt med framför allt invandrarungdomar. Lördag eftermiddag och kväll är det workshops och konserter och efter konserterna är det, som det heter i folkmusikkretsar, dans till spellista.

Är det något tema för helgen?

– Ja, det mesta cirkulerar runt västra Medelpad. Det finns en otrolig låt-, vis- och dansskatt som faktiskt har spridit sig över landet. Just nu är det inne att spela Haverömusik.

Något ytterligare du vill tillägga?

– Man kan säga att arrangemanget är en kombination av uppspelning, spelmansstämma, festival och kurser. Det är många som är intresserade av att spela så det blir säkert en hel del buskspel.

Mer läsning

Annons