Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garizim gör turnépremiär på Club Frifolk

/
  • Elias Frigård, Johannes Geworkian Hellman och Jordi Carrasco Hjelm i Garizim spelar på Club Frifolk på Strand på onsdagskvällen.

En elev på en skola i Västernorrland kom på namnet som skulle bli titeln på Garizims kommande skiva.
Nu vill bandet tacka henne när de startar sin höstturné på Club Frifolk på onsdagskvällen.

Annons

Garizim gjorde en turné med fem konserter i samarbete med Musik i Västernorrland i mars 2014.

Vid det här tillfället hade de gjort en ny låt. De berättade för barnen (10-12 år) om hur svårt det kan vara att hitta ett passande namn till musik som man skapar och bad om hjälp.

– Vi tycker det är viktigt att alla elever ska kunna fundera kring musik. Vartenda barn bör få känna att det som de tänker, känner och vill berätta är viktigt och tas på allvar, säger Johannes Geworkian Hellman som spelar vevlira i bandet.

Garizim fick många fina och fantasifulla förslag. På en av skolorna så sa en flicka att låten kändes som "See The Birds Are Coming". Bandet minns det ögonblicket och blev starkt berörda av förslaget.

– Vi sa wow, vilken djup tanke. Vi tänker vi att fåglarnas återkomst från vinterns utflykt betyder att våren och en ny tid kommer, säger Johannes Geworkian Hellman.

När Garizim senare under sommaren började sätta ihop material för skivan så fanns "See The Birds Are Coming" med i tankarna som ett starkt låtnamn men det kom även att bli namnet på hela skivan de nu har release-turné för.

– Vi skulle såklart gärna önska att den här tjejen skulle få veta om hur hennes namnförslag påverkade oss och att vår skiva nu har fått namnet som hon kom på. Vi vill såklart också ge henne ett exemplar av skivan. Vi döpte även andra låtar på skivan i samma tema, säger Johannes Geworkian Hellman och tillägger:

– Namnet på skivan och musiken på skivan såklart är fritt att skapa egna bilder och tolkningar till.

Att spela på Club Frifolk i morgon kväll ser de fram emot.

– Det känns jättefint. Det är den första av nio konserter på vår turné, säger Johannes Hellman.

Den 17 oktober släpper de sin skiva, men de har redan haft ett försläpp i Frankrike.

– Vi har spelat inför 2 000 personer. Vi fick bra respons och sålde många exemplar av skivan. Det blir första gången någon kan köpa skivan i Sverige i Sundsvall, säger han.

Garizim inspireras av allt från folkmusik till klassiskt och jazz i sin musik.

– Vi gillar så många olika genrer och skriver nästan allt material själva. Vi är också vana att spela inför publik som inte lyssnar på folkmusik i vanliga fall, säger Johannes Geworkian Hellman.

Garizim består förutom Johannes Geworkian Hellman även av Elias Frigård på saxofon och Jordi Carrasco Hjelm på kontrabas.

Mer läsning

Annons