Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ghost - ett mäktigt sällskap

/

Att Ghost är det mest intressanta som kommit ur den svenska hårdrocksscenen på ett flertal år är många ense om. Med två tidigare skivsläpp i ryggsäcken ("Opus eponymous" från 2010 och "Infestissumam" från 2013) är det mystiska sällskapet, som tros ha sitt ursprung i Linköping, numera ett världsband och med nya ”Meloria” ska världsherraväldet bli en realitet.

Annons

Inför skivinspelningen byttes sångaren Papa Emeritus II mot Papa Emeritus III och aktade Klas Åhlund togs in som producent. I övrigt fortsätter det maskerade bandet med sitt inslagna framgångsrecept – kommersiell och trallvänlig heavy/doom metal med ockulta texter, starka riff och enkla refränger.

”Meloria” är onekligen en förbättring ur många aspekter jämfört med föregångarna. Soundet är bättre, detaljerna fler och medlemmarnas insatser är mer avancerade än tidigare. Papa Emeritus III gör onekligen exempelvis en bättre sånginsats än de tidigare påvarna.

Och kanske framför allt – det låtar fortfarande riktigt härligt tungt och elakt.

Inledande ”Spirit” är en skönt tung inledning, riffstarka ”From the pinnacle to the pit” doftar Black Sabbath, förstasingeln ”Cirice” är mäktigt taktfast och avslutande ”Deus in absentia” är imponerande med körer och syntar. Men även om låtmaterialet är starkt ser jag likväl en viss utvecklingspotential, för det känns som om bandet har ytterligare en växel att lägga in.

Oavsett vilket fortsätter Ghost att vara Sveriges mest intressanta band.

Artist: Ghost

Album: "Meliora"

Genre: Doom metal

Bolag: Universal

Betyg: 4/5

LÄS ÄVEN:

Det kommer vit rök ur Ghosts skorsten: Intervju med Nameless Ghoul

PETER CARLSSON

Mer läsning

Annons