Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienare tar ton på nytt

/
  • Filippo Cinconze kom till Sverige från Sicilien på 1980-talet när han var på turné. Efter några korta uppehåll har han åter tagit ton.

Musiken tog honom till Sverige och kärleken fick honom att stanna.
Nu har Filippo Cinconze från Sicilien har tagit upp sin sångkarriär.

Annons

För några veckor sedan fick han möjlighet att värma upp för Mette Juul på Jazzklubben i Sundsvall. På lördag sjunger den italienske croonern Filippo Cincanzo på Dinos i Matfors.

Han föddes och växte upp på Sicilien, i en "by" på 40 000 personer. Filippo Cinconze bodde i Misterbianco i Cataniatrakten till dess att han var 27 år. Då tog musiken honom ut på en resa.

– Jag började med musik när jag var åtta, nio år. Jag bankade på trummor, men inga riktiga. När jag var 16 köpte jag ett trumset och började spela i band.

Sången fanns där redan då och när hans kompisar blev intresserade av att studera stannade han kvar i replokalen. Hans influenser var inte så mycket italiensk musik utan Chicago, Santana och Deep Purple.

– Jag ville alltid utvecklas. När vi spelade med gruppen spelade vi få italienska låtar.

På slutet av 1970-talet var en etablerad trio, Venethians, i behov av en trummis, som även kunde sjunga. Valet föll på Filippo.

– Jag tog chansen. De turnerade i hela Europa, bland annat Österrike, Norge och Sverige.

När de spelade i Oslo hamnade de på en jazzklubb och Filippo fick en häftig upplevelse.

– Billy Joel kom dit och skulle spela, men de hade ingen trummis. Jag fick hoppa in på tre låtar. Jag skakade när jag skulle hålla takten. Jag kunde nästan ingen engelska men brukade spela en fyra låtar per kvällen av honom med gruppen.

Filippo Cinconze kom till Sundsvall när de hade ett långtidskontrakt på restaurangen Marquise. Där träffade han också kärleken och hans dotter Simona, som nu är 31, föddes.

Det blev ett kortare uppehåll i musikkarriären men 1986 dök en ny möjlighet upp. Han hoppade med en italiensk femmannaorkester som hade ett långt engagemang på Strand hotell, Gandolfi orkester. De fick sedan fick möjlighet att spela i Monte Carlo 1987-1988.

– Vi spelade på ett ställe som hette Sporting Club. Dit kom alla stora artister och lyssnade på oss efter att de gjort sina konserter. Jag träffade bland annat George Benson, Pointer Sisters, Dionne Warwick och Donna Summers. Det största var när vi spelade på prins Rainiers födelsedag och jag fick skaka hand med honom.

När Gandolfi orkester sedan bestämde att de inte skulle turnera mer i Sverige valde Filippo att hoppa av. Han ville inte vara ifrån sin dotter för mycket.

Musiken blev mer som en hobby men för tolv år sedan spelade han både på Gatufesten och Storsjöyran.

Det var på 1990-talet som han släppte sin första egensnickrade skiva "Filippo". Förra året gjorde han en platta till "Memories".

På lördag gör Filippo Cincanzo en spelning på Dinos i Matfors.

– Det blir lite blandat, italienskt, jullåtar och amerikanska standards.

Mer läsning