Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julnatt inramad av vemod

/
  • Jessica Andersson, Magnus Carlsson och Pernilla Andersson blandade hejvilt när startskottet gick för årets stora turnerande julshower.


Tonhallen (lördag): Christmas night med Magnus Carlsson, Jessica Andersson, Pernilla Andersson.
Betyg: 3/5.

Annons

För oss vanliga dödliga är den här tiden förknippad med extra utgifter. För landets dansbands-, schlager- och talangtävlingsartister är det tvärtom – det är nu sista storkovan ska dras in.

Julgalan. I decembertid. Sinatra christmas. I den dalande skivförsäljningens bakvatten har julshowerna tornat upp sig som big business. Varje år är det ungefär samma artister som kuskar runt i olika konstellationer och stilförskjutningarna är små.

Bjällerklangens startskott för Sundsvallspubliken gick i lördags. Lite tidigt att redan gapa och svälja hela jullåten kan tyckas, men Tonhallen var i stort sett proppfull.

Årets upplaga av Christmas night (27 konserter på en månad) innefattar Pernilla Andersson i stället för Sonja Aldén. Ingen större skillnad därmed och vi fick ungefär vad som på förhand utlovades: drygt två timmar gott och blandat från den amerikanska showtraditionen och svenska julkatalogen.

Uppbackade av ett kompetent femmannaband och badande i effektfull ljussättning intog först alla tre scenen med tindrande stämsång. Sedan körde Pernilla i Chris Rea's redan sönderkörda hjulspår. Jessica stuffade vidare med Mariah Carey medan Magnus gott och väl fyllde ut Shelton's och Bublé's kostymer i "Home".

Solo, duett, trio och lite blaha-blaha. Så varvades inslagen. Pernilla var den gemytligt snacksaliga. Jessica den givna utmanaren till Magnus på stjärnetronen. Trions fallenhet att varva jultemat med hejvilda inslag splittrade känslan vilket sänker helhetsintrycket.

Av 25-talet sångnummer väljer jag tre glänsande grankulor. En från var och en.

Magnus som med böjlig bas i "Ave Maria" rättmätigt drog ned kvällens största applåd.

Pernilla för en galant intrimmad version av Cornelis lika frejdiga som bluessnärtiga "Jultomten är faktiskt död".

Jessica tänkte på samhällets olycksaliga i en inkännande tolkning av Alison Krauss "Get me trough december".

Med mig ut i nattmörkret följde efterhängset Jessicas isande textrader från Monica Törnells höjdpunkt: "Det är då som det stora vemodet rullar in".

Mer läsning

Annons