Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativa energier skapade Amason

/
  • Vid Grammisgalan 2014 nominerades Amason i kategorin Årets nykomling.
  • Amanda Bergmans solokarriär går under Jaw Lessons.

Amason är bandet som startades för tre år sedan som ett sidoprojekt. I dag ser medlemmarna fortfarande på bandet som ett sådant, trots framgångar.
För sångerskan Amanda Bergman är Amason ett rum där hon kan leka med sin kreativitet.

Annons

På fredag kommer Amason till Urkult och tar plats på solscenen klockan halv fem. Men innan det ska de hinna med två dagar i studion. När Allehanda får tag på Amanda Bergman befinner sig samtliga Amasons medlemmar i just studion i Stockholm.

Hur är läget?

– Det är bra! Vi håller på att skriva låtar och spela in till lite nytt material. Förhoppningen är att kunna släppa det i år men det blir oftast så att datumet för släpp blir lite flytande. Man har någon slags uridé men som lyckas ändras otroliga många gånger under tiden man jobbar. Men någon gång under 2015 kommer nytt, berättar Amanda Bergman.

Amason har kallats för supergrupp av såväl Svenska Dagbladet som av den brittiska dagstidningen The Guardian. Anledningen är enkel: bandet är ett hopkok av redan befintliga artister som tillsammans leker med sin kreativitet.

Sommaren 2015 går i festivalernas tecken. Amason har tidigare i sommar bland annat spelat på Skanka loss i Dalarna och härnäst väntar alltså Urkult i Näsåker.

– Det blir första gången för oss på Urkult. Det jag har hört om Urkult är inte i första hand musiken utan att festivalen har ett bredare syfte. Det ska bli väldigt kul att ta del av festivalens filosofi.

Vad utmärker er på scen?

– Förhoppningsvis någon form av spelglädje. Alla i bandet tycker så pass mycket om sina respektive instrument och jag hoppas att det syns och att vi tycker om att spela tillsammans.

Ytterligare fyra festivalspelningar väntar i sommar då bandet kommer spela på Way out west i Göteborg, Oya Festival i Oslo, Musikens Makt i Luleå och avslutningsvis Popaganda i Stockholm. Till hösten väntar en mer omfattande turné i USA.

– Det blir vår tredje vända till USA som Amason. Vi kommer att vara förband för Off monsters and men och det ska bli jätteroligt. Vi kommer få tillfällen att spela på betydligt större scener än vad hade vi fått om vi hade åkt själva, så det blir lite snålskjuts, säger Amanda och skrattar.

För bandmedlemmarna är Amason ett sidoprojekt. Amanda Bergman beskriver projektet som ett rum där de möts och får utlopp för sin kreativitet.

– Det är grundidén. Att Amason inte är vårt huvudprojekt är av dels praktiska som ekonomiska och kreativa skäl. Vi har lärt oss att inte lagga alla våra ägg i en korg utan i stället låter vi det glida in och ut ur fokus i våra liv och kalendrar. Vi kan gå åt alla håll och kanter. Antalet möjliga utfall blir större om man är fler än om man sitter själv med ett instrument. Det finns massa vägar att gå, det är det Amason fyller för funktion i våra liv.

Bandet bildades på initiativ av Pontus Lindberg. Amanda Bergman beskriver honom som spindeln i nätet, den person som kände var och en av Amasons medlemmar och fick dem att stråla samman.

Amanda Bergmans förklaring av vad Amason är hörs när en lyssnar på deras låtar. Gruppen har släppt låtar både på svenska och engelska och genremässigt spretar det från dansmusik till indierock. Bandet må vara spretigt, men med Amanda Bergmans mjuka stämma och bandets förmåga att kombinera sina energier gör Amason till en välkommen del av Sveriges musikscen.

Mer läsning

Annons