Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manou Gallo till Urkult

/

Leilía, Systraskap och välkända Manou Gallo - där har ni Urkults senaste nyförvärv som ska uppträda på sommarens festival.
– Tre riktigt bra akter. Som vanligt finns bredden av genrer, nationaliteter och individuella uttryck med i artistutbudet, säger Malin Spjuth.

Annons

Nästa sommar hålls festivalupplaga nummer 21 av Urkult och brukligt är det första helgen i augusti som gäller för Näsåkersfestivalen.

Nu har Urkults arrangörer bokat upp ytterligare tre musikakter till kommande festivalupplaga och det handlar om tre varierande akter.

Mest känd av de tre akterna är förmodligen Manou Gallo, en musikalisk virtuos från Elfenbenskusten som turnerat med många kända artister. Ursprungligen är hon slagverkare, men har under de senaste åren stått på scenen som sångare och basist och hennes musik är en mix av soul, funk och reggae.

– Manou Gallo är en musikalisk konstnär. Hon är intim och akta, med en hög rytmisk flexibilitet, berättar Malin Spjuth, samordnare för Urkult.

Klara för Urkult är även Leilía, en kvinnlig spansk grupp som gjort sig känd för sitt arbete inom den galiciska körmusiktraditionen. Gruppen kombinerar körsång med trummor och pådrivande rytmer.

– Deras starka, något gälla, röster tillsammans med de kraftfulla och pådrivande rytmerna fullständigt hänför, förklarar Spjuth.

Sist men inte minst är även Systraskap bokad, en duo som gör samhällskritisk, gränsvidgande och utforskande klubbmusik. Duon är omtalad för sina live-framträdanden, som kännetecknas av en mix mellan elektroniska ljudbilder och akustiska instrument. Ett nytt album släpps i februari.

– Deras uttryck, viktiga budskap och mångfasetterade sätt att förhålla sig till de instrument de spelar, tar en med på en resa i ett grymt peppigt musiklandskap, berättar Spjuth.

Sedan tidigare har Urkult gjort klart med det hyllade fusionsrockbandet Goat.

– Det ser verkligen lovande ut för Urkult 2015. Förutom de redan officiella akterna har vi flera intressanta artister på gång och precis som vanligt kommer kommande festivalupplagan visa på en omfångsrik bredd, säger Malin Spjuth.

Mer läsning

Annons