Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rix FM Festival avrundade barnens festivalsommar

/

De familjevänliga tisdagarna på torget avslutades med Rix FM Festival, en väl sammansatt kväll med i huvudsak barnens favoriter.

Annons

Sundsvall bjuder (det där namnet är så svårt att använda på något vettigt sätt, både i tal och i skrift) avslutar sommaren 2015 precis som i fjol med Rix FM Festival, den här gången på torget i stan i stället för på en parkering i Birsta.

På scenen Danny Saucedo, Molly Sandén, Dinah Nah, Simon Erics, Ulf Nilsson, Ida Lafontaine och Axel Wikner.

Vilka artister som kommer spelar inte så stor roll, det är stämningen man är ute efter. Stämningen och att träffa folk.

Jag hörde det sägas under Gatufestens glansdagar, på Hamnyran både i fjol och i år, och på Bureplatsen för några veckor sedan. Utan att ha varit där kan jag garantera att det sades på Urkult också, det brukar det göra.

Det är något fint i det där. Folkfest. Att komma samman och ha roligt ihop. Men möjligen är det också en bidragande orsak till festivaldöden och den efterföljande gratistrenden. För om artisterna inte är viktiga, varför då betala inträde? Öl och bakgrundsmusik kan man ju få var som helst.

Det ska vara miljön då kanske. Bure och Urkult lyckas fortfarande få människor att betala entré, men så erbjuder de också något väldigt annorlunda jämfört med en stadsfestival.

Var det då någon som sa att artisterna inte spelar så stor roll under Rix FM Festival? Jag är inte så säker på det. Har någon sagt det under sommarens tisdagar på torget? Jag har i alla fall inte hört det. Varför inte? Jag har en tes, men mer om den senare.

Kvällen inleds med att hela sommarens tisdagskonferencier Martin Häggström välkomnar några framgångsrika Sundsvallsidrottare hem till stan. Han säger att de är härliga, att publiken är härlig och att det är en härlig kväll. Sedan drar själva Rix FM Festival igång med godisregn och en dansande nalle. Programledarna Basse och Benji ropar att Sundsvall är fantastiskt, att artisterna är fantastiska, att bandet är fantastiskt och att sponsorerna är fantastiska.

Konceptet är detsamma som förra året. Radiokanalen säljs hårt, ett tajt husband spelar hittiga covers och så ett pärlband av barnens favoriter från Mello och Idol och liknande. Men alla artister har inte gått den vägen. Först ut är internetfenomenet Axel Wikner från Sundsvall, med sitt första gig på hemmaplan.

Det är tydligt att Molly Sandén och Danny Saucedo är kvällens stjärnor – och inte bara bland barnen. När Sandén introduceras ser jag en grupp medelålders pappor peppa sina ungar. När Saucedo gör entré jublar fruarna. Och så, poff, så är det slut. Precis som i fjol ett effektivt och väl sammansatt program.

Så till den där tesen.

Med undantag för Hep Stars har Sundsvall bjuder den här sommaren mest presenterat artister för barn – och för barn är artisterna fortfarande det centrala. Barnen vill verkligen se sina idoler! Ironiskt nog är det därför sannolikt bara Rix FM Festival, gratisfestivalernas gratisfestival, som skulle kunna komma undan med att ta inträde bland stadsfestivalerna i dag.

Mer läsning

Annons