Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir årets Peace & Love-festival

/
  • Arrangörerna bakom Peace & Love-festivalen vill förvisso att festivalen ska växa, men inte till forna höjder. Bilden föreställer folkmyllret på Sveagatan under festivalen 2008.
  • Sator ska spela på årets festival.

Målet är att Peace & Love-festivalen ska växa, men inte alltför mycket.
– Vi har inte ambitionen att festivalen ska bli lika stor som när den var som störst, säger pressansvarige Peter Johansson.

Annons

■■ För med nöjesnyheter, klicka här – och följ MittNöje på Facebook.

Den 2–4 juli arrangeras årets Peace & Love-festival. Det är inte bara antalet festivaldagar som har ökats, från fjolårets två dagar till tre i år, både festivalområdet och antalet artister utökas.

– Festivalen blir i parkområdet, men det blir en större yta och fler scener än i fjol. Då var det en stor utomhusscen. I år siktar vi på två scener inomhus och tre scener utomhus, berättar Peter Johansson.

Området har inte riktigt spikats ännu.

– Kommunen och polisen måste få säga sitt. Det måste gå hela myndighetssvängen. Men vi kommer att gå ut med all info kring området så fort vi har fått tillstånden klara, säger Peter Johansson.

Något som är nytt jämfört med fjolåret är att det återigen blir en camping.

– Den kommer att bli i direkt anslutning till festivalområdet. Och campingen blir inte heller lika stor som tidigare, säger Peter Johansson.

Hur många volontärer kommer ni att behöva?

– Vi behöver nog uppemot 300 volontärer, främst inom scenbyggandet och säkerheten. När festivalen var som störst så var det 6 000 volontärer som jobbade. Men vi är inte tillbaka på den storleken och vi har inte heller ambitionen att festivalen ska bli lika stor igen.

Biljetterna släpptes i vintras och priset har höjts i två omgångar.

– Försäljningen går bra. Vi har sett två toppar i försäljningen, i slutet av januari och i slutet av mars, före prishöjningarna. Nu ligger prisnivån på 1195 kronor. Det är ändå en tre dagar lång festival, med flera stora akter, säger Peter Johansson.

Hur många akter kommer det att bli totalt?

– Vi har släppt ett 40-tal akter redan. Vi siktar på att det slutar på mellan 65 och 70 akter till slut. När vi har släppt nya akter så har biljettförsäljningen fått en ny skjuts.

Vilka är ni som arrangerar festivalen i år?

– Det är den ideella föreningen Peace & Love Event. Stiftelsen Peace & Love har gett oss uppdraget att arrangera festivalen. Det var någon klok människa här som sa "Vi är ett gäng idealister som inte kan se ett Dalarna utan Peace & Love". De flesta av oss har jobbat i många år med de tidigare festivalerna, vi är ett gäng rutinerade rävar.

I fjol hade festivalen 3 000 besökare. Målsättningen i år är att fördubbla, och helst av mer än tredubbla, den siffran.

– Målet är att nå 10 000 besökare. Det kommer att bli forum under eftermiddagarna, med ett 30-tal akter. Sedan blir det en barnfestival och så har vi en filmfestival. Vi har många ben att stå på, säger Peter Johansson.

Tror du att festivalens konkurs 2013, med många besvikna biljettköpare, gör att det blir svårt för er att få folk att köpa biljetter till årets festival?

– Jag har full förståelse över att folk är ledsna efter konkursen, men vi har ingenting med konkursboet att göra och kan inte blanda oss i konkursboet. Vi jobbar på ett helt annat sätt nu, när det drivs ideellt får vi bort alla lönekostnader som fanns tidigare, när det drevs som ett bolag, säger Peter Johansson.

Har ni biljettgaranti?

– Nej, men vi kan garantera att det blir en festival. Vi behöver ingen biljettgaranti. Att vi sålde de första biljetterna till ett kraftigt rabatterat pris var tänkt som lite plåster på såren åt de som köpte biljetter 2013 och sedan inte har fått någon ersättning. Vi hoppas att de som älskar Peace & Love är glada att festivalen är tillbaka igen och att de vill gå på festivalen igen, säger Peter Johansson.

Mer läsning

Annons