Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensommar lyckas med nästan allt

/

Sensommar blev Sundsvalls enda riktigt stora konsert i sommar, med Veronica Maggio, Style of eye och Maskinen på scenen. Och festivalnykomlingen gjorde nästan allt rätt.

Annons

Läs också: Stor ungdomsfylla på Sensommar – skytteltrafik till akuten

Vi är några stycken som har setts på de flesta musikarrangemang här omkring under sommaren. Man säger hej, byter några ord om artisterna eller pratar om något helt annat. Några av oss jobbar, andra är där privat. Under Sensommar sa alla samma sak:

"Det här är sommarens bästa arrangemang i stan."

Känslan i publikhavet framför 2015 års enda riktigt stora scenbygge i Sundsvall är densamma. Kanske har de många små gratisalternativen gjort oss svältfödda på något som tar i från tårna och verkligen fläskar på. En riktig konsert.

BILDEXTRA: Se alla ögonblicken från musikfesten Sensommar

Festivalområdet är utmärkt planerat med allt fokus på scenen och därmed artisterna. Inga tävlingar eller utlottningar stjäl uppmärksamhet, sponsorerna är lagom (o)synliga och scenen är inte draperad med reklam som under Gatufestens sista dagar. Allt är rakt igenom vettigt, så när som på det faktum att köerna är olidligt långa både för att köpa vätska och göra sig av med den.

Veronica Maggio gör entré till Beatles-tjut från publiken. Hon och bandet gör sista spelningen för sommaren och kanske är de lite trötta, för trots den imponerande raden hits blir det aldrig riktigt febrigt. Senast jag såg Maggio var vid en euforisk spelning på hemmaplan i Uppsala för ganska precis ett år sedan. Den höjden når hon inte i den här sommarens final.

Under Maggios spelning undrade jag lite vart mellanregistret tagit vägen. När Linus "Style of eye" Eklöw gör entré förstår jag att den krämen gått till hans bas i stället. Vilket tryck! Och vilken lång, varm kram Eklöw ger sin gamla hemstad. Han och Kristoffer "Rapper KC" Samuelsson ropar "Sundsvall!" hela tiden och hemstadsvurmen når sin kulmen när Melodie MC kommer upp på scenen och gör sin Dum da dum.

Tyvärr tappar giget en del fart på grund av återkommande avbrott (en cd-spelare?!).

När Maskinen tar vid är det egentligen bara att ratta skutan i hamn och så blir det – i full fart, med scenen full av skyltdockor med lysande ögon. Men att Sensommar skulle bli så här bra kändes fjärran vid lanseringen.

I början av juni, timmarna innan det nya musikarrangemanget skulle presenteras, kom ett pressmeddelande där en marknadsförare på Näringslivsbolaget sa sig få rysningar av programmet. Inte en artistbokare alltså, inte en erfaren arrangör eller någon som över huvud taget jobbar med musik, utan en person som har till uppgift att sälja Sundsvall. En person som, i alla fall i sin yrkesroll, sannolikt får rysningar så fort det "händer nåt" i stan.

Det var ett märkligt första livstecken från den självutnämnda efterträdaren till Gatufesten. Som musikintresserad går man ju inte direkt igång på rysningar från det kommunala näringslivsbolagets kontor.

Tack och lov blev Sensommar mycket mer Summerburst än Tjänstemanna-burst.

Håkan Norberg

Frilansare som skriver och filmar, pratar och springer, äter och dricker. Ibland för att han måste, ofta för att han vill.

Mer läsning

Annons