Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivrecensioner - här är årets bästa julskivor

/

Varje år släpps ett flertal julskivor.
Här är guldkornen och bottennappen i årets julskiveskörd.

Annons

Yohio - "Snöängelns rike"

(Ninetone)

Betyg: 3/5

Julskivor är vad det är. Med det sagt tycker jag att Yohio till stor del träffar rätt med nya skivan "Snöängelns rike".

Albumet består av tolkningar av julklassiker som blandats med egenskrivet material på svenska och japanska. Yohio imponerar visserligen med sin röst, men det finns ingen som kan rädda de gamla överspelade jullåtarna.

Bäst blir det när Yohio kastar ut traditionerna och kör sitt eget race. De egna låtarna håller till hundra procent. Vissa är mäktiga och pampiga, vissa dystra och lågmälda. Det senare uppskattar jag, julen är väl ändå en tid för eftertanke?

Tvingas jag lyssna på julmusik i år är "Snöängelns rike" förstahandsvalet.

ROBIN BRINCK

Här finns ett smakprov på skivan

Sofia Karlsson & Martin Hederos - "Stjärnenätter"

(Playground)

Betyg: 4/5

Sofia Karlsson har för mig kommit att bli den mest timida och blida folkmusikalisten. Tillsammans med klaviaturspecialisten Martin Hederos lyser hon här frid över landet. Allt kvinnan med den ängelkrusiga stämman rör vid tycks få liv. Själv armkrokar jag på i finstämda "Jul, jul, jul" och får snart famnen full med nya pärlor: "Julkortet", ett eftertänksamt broderi, hoppfulla framåtblicken i "Aldrig för sent", trösterika "Kom med mig". Inte ens "O helga natt" känns utnött.

Hederos kärva klangbotten förmedlar enkelhetens rena lycka. Att skivan är inspelad sommartid i en stadskällare förtar inte min förundran över närvaron av snöknarr och vedvärme.

STEFAN FORSBERG

Här finns ett smakprov på skivan

Idolartisterna 2015 - "Jul med Idol"

(Capitol/Universal)

Betyg: 3/5

Årets upplaga av "Idol" fick sitt slut i fredags och till sist stod lastbilschauffören Martin Almgren från Lindesberg som obestridlig vinnare.

Lagom till jul släpps, förutom Martins färska vinnarlåt "Can't hold me down", även denna julskiva. Totalt består den av 13 spår och samtliga 12 deltagare som tog sig till fredagsfinalerna får stoltsera i var sin känd juldänga och sedan samlas alla deltagare för att gemensamt sjunga Wham-låten "Last christmas".

Sammantaget går det inte att komma ifrån att kvalitén på denna skiva är väldigt skiftande. Generellt är alla låtar väldigt välproducerade, och tolkningarna är oftast klädda i fina orkesterarrangemang, men helt väntat och rimligt gör vissa bättre sånginsatser än andra.

Både Martin Almgren och Amanda Winberg sliter med komplicerade klassikerna "O helga natt" respektive "Ave Maria" och kommer undan med godkänt, men ingen av dem imponerar. Det finns också en hel del mer att önska av Tove Burmans version av svårsjungna "My grown up christmas list".

Överraskar positivt gör Simon Zion med "The christmas song", men kanske framför allt Ida da Silva med "Santa tell me" och Magnus Englund med "Have yourself a merry little christmas".

De som har följt "Idol" och dess deltagare intensivt under hösten kan nog ha glädje av denna julskiva. Har man inte gjort det bör man rikta in sig på andra julsamlingar, med bättre sångare och tolkningar.

Som helhet är "Jul med Idol" inte dålig, men tämligen ospännande.

PETER CARLSSON

Här finns ett smakprov på skivan

Hasse Andersson - “Den bästa julen”

(Mariann/Warner)

Betyg: 1/5

Hasse Andersson har samlat ihop jullåtar som han spelat in 1986, 1996 och 2012 till julsamlingen “Den bästa julen”.

Hasse Andersson är en riktigt trevlig påg och har fått ett lyft i karriären i och med Melodifestivalen, men den här julskivan borde inte ha släppts. Det är bitvis riktigt plågsam lyssning som i “Stilla natt”. Det är en låt som inte ligger för Kvinnaböske. Han ska helst hålla sig till countrydoftande arrangemang som i “Decembernatt” och “Ho, ho skrattar tomtefar”.

Men det finns tyvärr inte många låtar som förlåter den överlag usla nivån. Det kanske krävs att vara ett troget Hasse Andersson-fan eller att du är under tio år för att uppskatta det här.

JERKER ULLERSTAM

Elin Ruth - "Christmas is a drag"

(Divers Avenue)

Betyg: 4/5

Elin Ruth Sigvardsson har bott några år i New York och inleder den här julskivan passande nog med Tom Waits "Christmas card from a hooker in Minneapolis" – en av flera låtar som sticker ut här. På något sätt känns det som om Elin Ruth har valt låtar med omsorg. Det handlar nämligen inte om de där jullåtarna du hör allt som oftast i radion. Jag menar, vad sägs om en blandning av nämnda Tom Waits, Sven Zetterberg, John Prine och Booker T. Jones? Till det Elin Ruths förföriska stämma, som är hes och uttrycksfull – och vacker.

Sammantaget en av de skivor, som sticker ut mest i julträsket. Inte minst på grund av suveräna "Merry christmas baby".

TORBJÖRN BERLIN

Doug Seegers - "Let's all go christmas caroling tonight"

(Capitol)

Betyg: 3/5

Julkänslan infinner sig efter ett tag när Doug Seegers bjuder på sin jul-country. Likväl trillar man inte baklänges av entusiasm. Till det hör att det serveras många av de där låtarna du har hört åtskilliga gånger förr, typ "Rockin around the christmas tree", "Winter wonderland" och "I´ll be home for christmas".

Men ok: det är småsött och värmer när minusgraderna smyger på. Dessutom bjuds lite mandolin och fioler till "Silent night" – och sammantaget ett oerhört välspelande kompband.

Kanske inte första julskivan jag kommer att spela när julaftonen närmar sig, men måste erkänna att lite smälter jag trots allt.

TORBJÖRN BERLIN

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Mer läsning

Annons