Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenhårda punksmockor

/

Man kan inte anklaga Mattias Alkberg för att stå still.
Från indieplattorna med Bear Quartet, via rockalbumen på svenska i Mattias Alkberg BD, till den högstämt galna Mattias Alkbergs begravning.

Annons

Med den bakgrunden är det fullt naturligt att hans nästa projekt är en torktumlare av 90-sekunders punkexplosioner.

Med "Södra Sverige" drar Mattias Alkberg sitt strå till valrörelsestacken. Det är barnsligt och opolerat. Alkberg fullkomligen spyr ur sig all sin frustration och ilska. Den svenska borgerligheten, Sverigedemokraterna, män i allmänhet och huvudstaden i synnerhet får alla en släng av sleven.

"Ge mig en timme, med lille Jimmie, i ett mörkt rum, han är så jävla dum" sjunger Alkberg med attackmode inställt. Här ges inga uppskov, allt ska ut, rakt ner i hans "Spypåse", som första spåret på plattan heter. Andra exempel på kreativa låttitlar är "Du är en kattunge", "Heja tacos" och "Alla är sämst".

Vill man vara riktigt skitnödig, vilket många kritiker visade sig vara när förstasingeln "Nöff Nöff" släpptes tidigare i år, så kan man kritisera Alkberg för både det ena och det andra baserat på hans låttexter. Eller så kan man betrakta det som den punkplatta det faktiskt är och acceptera att allt som sägs nödvändigtvis inte måste tolkas ordagrant.

När jag såg Mattias Alkberg och Södra Sverige på Nordingråfestivalen i somras slogs jag av vilken humor som de furiösa spottloskorna avfyras med.

Och humor är det ju som bekant inte alla som uppskattar.

Artist: Mattias Alkberg

Album: "Södra Sverige"

Bolag: Playground

Genre: Punk

Betyg: 3/5

MARCUS MELINDER

Mer läsning

Annons