Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trions tunga nytändning

/
  • Jimmy Mattsson, Marcus Lundqvist och Sebastian Engberg i The Moby Dicks har fått en nytändning. I morgon spelar de på Pipeline med Heavy Tiger.

The Moby Dicks är på gång med nytt material efter en lugnare period.
I morgon spelar de med Heavy Tiger på Pipeline.

Annons

De flesta band genomgår perioder då de arbetar hårdare följt av en tid i lugnare tempo. Det är åtminstone livscykeln för rockbandet The Moby Dicks från Sundsvall.

De tre medlemmarna Marcus Lundqvist på bas, Jimmy Mattsson på trummor och sång och Sebastian Engberg på gitarr har projekt på sidan om som gör att huvudbandet ibland tar pauser.

Men nu är de i gång igen. Inför spelningen på Pipeline i morgon har de skapat massor av nytt material och de känner sig laddade.

– Det känns jävligt bra. Efter två, tre gånger i replokalen kändes det riktigt bra, säger Marcus Lundqvist.

– Vi är samspelta och det känns inte som om vi stampar varandra på tårna, säger Sebastian Engberg.

2012 släppte gruppen skivan "The mist of the pleased" och våren 2013 videon till låten "Livin' like the button". Gruppen tycker att de fått en nystart men försäkrar att de inte bytt genre.

– Det är samma tunggung, men det är tyngden vi har hittat, säger Jimmy Mattsson som tror att en del kommer att associera musiken till stoner-genren men att det inte är det.

Bandet har också jämförts med psykadeliska band från 1970-talet, men det är något de inte heller riktigt vill kännas vid.

– Vi är inget retroband, säger Marcus Lundqvist.

En nyhet som bandet delar med sig av är att det är just Jimmy Mattsson som är deras uttalade leadsångare. Förut delade de på uppgiften.

– Han är grym på att sjunga, han är bäst, säger Sebastian Engberg.

En annan del som The Moby Dicks utvecklat är låtskrivandet. Nu skriver de allt tillsammans, både text och melodi. De försöker blanda in allas kryddor som de uttrycker själva.

– Det är ett ständigt grupparbete, säger Marcus Lundqvist och fortsätter:

– Tidigare har vi stått och manglat i replokalen och sedan funderat "vad gör vi med texten?". Nu jobbar vi stenhårt med helheten, det är mer genomtänkt, säger han.

Det är ungefär två år sedan The Moby Dicks stod på Pipelines scen och de är nyfikna på hur publiken kommer att ta emot eras nya material.

– Det känns kanon, jag är sjukt taggad, säger Sebastian Engberg.

– Vi ska ge dem en show. Jag tror inte att någon kommer att kunna stå stil, säger Jimmy Mattsson.

Några av de nya låtarna testade de på Nordfest förra året och några är helt nya. Materialet kommer de senare i höst att gå in i studio med. De tror att de släpper något nytt någon gång i början av nästa år.

Mer läsning

Annons