Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välspelad och svängig hardbop

/

Konsert
Soundstream Jazz Sextet
Måndagsjazzen, E-street

Annons

Jazz är möjligheternas musik där alla stilistiska strömningar ryms under samma tak. Det gäller bara att ekipera sig med den kostym man känner för, välja rätt storlek och färg. När basisten Martin Sundström tog initiativet att 2005 bilda Soundstream Jazz Sextet hade han nog Miles Davis och Art Blakeys 50- eller 60-talskostymer i tankarna. Storleken passade perfekt, det gällde att damma av och fräscha upp till gångbart 2000-talssnitt utan förvanskning av formen. Att han lyckats väl med sitt företag framgick väl på måndagskvällens välbesökta konsert.

Övriga bandmedlemmar är Jonne Bentlöv trumpet, Peter Fredriksson trombon, Gustav Rosén saxofon, Philip Neterowicz piano och Carl Ottosson trummor. Nu tio år senare, är de en av landets hetaste jazzgrupper inom sin genre, det vill säga hard bop även kallad budskapsjazz efter Art Blakeys klassiska band The Jazz Messengers. De har turnerat flitigt över landet och även hunnit med att spelat in tre album. Lite kuriosa om budskapsjazzen.

Stor hjälp på vägen till budskapsjazzens framgång får tillskrivas Alfred Lion, Francis Wolff och Max Margulis som 1939 startade skivbolaget Blue Note. Under 50- och 60-talet hade de sina guldår med gräddan av dåtida jazzelit kontrakterade, som Art Blakey, Clifford Brown, Horace Silver, Jackie McLean, John Coltrane, Sonny Rollins, Benny Golson och Wayne Shorter för att nämna några. Idag kallas den tiden för Blue Note-epoken. Det är ur den här ymniga källan som Soundstream hämtat sin näring och inspiration. När skickliga musikanter som i Soundstream, alla med oförutfattade meningar och öppna sinnen strålar samman och utbyter erfarenheter uppstår härlig musik full av spänningsladdad energi. Det kändes redan i inledningsnumret West Bridge Walk att vi skulle få vara med om ett spännande musikäventyr med starka skiftningar i form, färg och nyans. Tajta ensemblepartier avlöstes av expressiva solon. Samtliga fick under kvällens lopp många tillfällen att visa upp sig i den oförutsägbara improvisationskonst som är jazzens ryggrad.

Soundstream bjöd på en trivsam jazzkväll med kända låter som Cape Verdean Blues av Horace Silver, Dat Dere av Bobby Timmons, Moon River av Henry Mancini med flera varvat med egna låtar i hardbopstil. Art Blakeys Messengers är Soundstreams ledstjärna men även impulser från Miles Davis och Cannonball Adderley sken igenom lite här och var. De kunde hardbopens historia utan och innan vilket de visade på ett tidstroget sätt utan att slaviskt kopiera originalet. Sammanfattningsvis en av säsongens höjdarkvällar.

Mer läsning

Annons