Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikal hyllar rockens kvinnor

Annons
De är kvinnorna som förändrade rocken. Nu hyllas Janis Joplin, Big Mama Thornton och Patti Smith i föreställningen "Ung rebell" på Scalateatern i Stockholm.

- Man går inte in i det här med musik för att man vill visa att man är tjej och kan spela rock, utan för att man brinner, säger Karin Wistrand.


- Vår föreställning handlar om människor som förnyat konsten och musiken. Män har en lång och varaktig tradition av att hylla varandra. Vi kvinnor har inte haft den traditionen, men det här är ett försök att hylla varandra och våra förebilder, säger skådespelaren Marika Lagercrantz.

Tillsammans med rocksångerskorna Karin Wistrand från Lolita Pop och Louise Hoffsten har hon satt samman föreställningen "Ung rebell" som har premiär på Scalateatern i Stockholm den 20 oktober. Föreställningen är en musikalisk hyllning till några kvinnor som varit tongivnade för utvecklingen inom den annars mansdominerade rockmusiken; Patti Smith, Janis Joplin, Patsy Cline, Big Mama Thornton och PJ Harvey. Karin Wistrand och Louise Hoffsten tolkar artisternas musik till komp av All Male Band, medan Marika Lagercrantz berättar deras historia. Flera av berättelserna präglas av utanförskap, drogproblem och för tidig död.

-- Alla dessa kvinnor har levt under tuffa omständigheter, men ändå har sjungit och spelat. Hur full och påverkad Janis än var, var hon ändå drottning på scenen, säger Marika Lagercrantz som både regisserar och gör de olika gestaltningarna i föreställningen.

Trion har samlats i omklädningsrummet på Riksteatern i Hallunda utanför Stockholm för repetition inför premiären. De talar uppsluppet om berättelserna som de önskar att de själva hade fått höra som unga tjejer och det märks att det här är viktigt för dem. Lite senare tolkar Karin Wistrand Patti Smiths "Gloria" och Louise Hoffsten Janis Joplins "Mercedez Benz" på scenen. Men det är inga avbilder av artisterna man får se på scenen.

- Vi försöker inte härma eller vara som de här sångarna utan vi försöker sätta vår egen prägel på det, säger Louise Hoffsten.

Flera av artisterna som gestaltas i "Ung rebell" var okonventionella för att de inte betedde sig som kvinnor förväntas göra. Patti Smith använde till exempel aldrig sin sexualitet för att nå framgång, och Janis Joplin med sin kraftiga och oglamorösa utstrålning var allt annat än en blyg viol. Men mest av allt förnyade de musiken och banade väg för nya artister. I dag ses de som självklara föregångare inom punken och rocken. Och det är just deras roller som musiker och förnyare som Marika Lagercrantz, Karin Wistrand och Louise Hoffsten vill lyfta fram.

- De här kvinnorna såg inte sig själva som rebeller utan de följde en inre känsla. Det är vi som nu efteråt ser dem som det. Vi ser vad de fajtades emot, säger Louise Hoffsten.

För några år sedan fick Sahara Hotnights frågan i en tv-soffa hur det är att "vara tjej och spela rock". Louise Hoffsten och Karin Wistrand nickar igenkännande. De har fått frågan massor av och är väldigt trötta på det. Och även om de själva aldrig känt sig ovälkomna i rockvärlden, tycker de att samtiden fortfarande lämnar en del att önska när det gäller attityder mot kvinnliga musiker.

- Inom musiken tar det slut väldigt fort för kvinnor. Du får inte vara över 30 och sjunga rock, säger Louise Hoffsten.

"Ung rebell" spelas på Scalateatern fram till jul och totalt blir det 40 föreställningar. Den riktar sig till alla, men trion hoppas ändå att många unga tjejer ska lockas till föreställningen för att få veta mer om de kvinnliga förebilderna inom den annars hårt mansdominerade rocken.

- Det blåser ganska hårt för unga tjejer i dag och det är en metafor vi använder. Det har blåst hårt i Janis liv också. Men det har väl börjat ändra sig, förhoppningsvis. Jag tycker att det är en sådan befrielse att folk talar om det här, säger Marika Lagercrantz. (PM)


Fakta Ung Rebell:

Medverkande: Marika Lagercrantz, Louise Hoffsten, Karin Wistrand, Peter Jezewskij (Boppers) och All Male Band.

Premiär: 20 oktober på Scalateatern i Stockholm.

Spelplan: Spelas torsdagar, fredagar och lördagar fram till den 17 december. På lördagarna gör man två föreställningar.

Mer läsning

Annons