Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalens Kate - självständig men ingen bitch

Annons
Bitch eller argbigga - det är uttryck som män använder om starka kvinnor. Det anser Ulricha Johnson som ska spela huvudrollen rollen i musikalen "Kiss me Kate" på Göteborgsoperan.


- Katherine och Lilli Vanessi, rollen och skådespelerskan som jag gestaltar, är båda starka och självständiga kvinnor som aldrig tvekar att säga vad de vill och tycker, säger Ulricha Johnson.

"Kiss me Kate" är Cole Porters mest älskade och spelade musikal. Den sista intelligenta musikalen har den kallats för sin smarta intrig som för in Shakespeare i vår tid.

En teaterensemble ska sätta upp Shakespeares "Så tuktas en argbigga". Regissören, producenten och skådespelaren Fred Graham har satsat allt han äger på att äntligen få till en succé. Han engagerar sin före detta fru Lilli till rollen som Katherine.

- Att detta var ett misstag inser nog publiken redan efter två minuter. Trots att de är skilda är Fred och Lilli långt ifrån klara med sin relation. Deras gräl bakom scenen blir parodiskt lika uppgörelserna mellan Katherine och Petruchio som de spelar på scenen.

Ulricha Johnson gör sin roll i lätt opposition mot både Shakespeare och Cole Porter.

- Att argbiggan hos Shakespeare är arg, är inte så konstigt. Hennes far står på gatan och försöker sälja henne till första bästa karl bara för att lyckas gifta bort henne. Så kommer den här tölpen Petruchio och förhandlar, för att kunna gifta sig till hennes pengar.

Ulricha Johnson ser Lilli som en ännu starkare kvinna. Hennes karriär har varit spikrak efter skilsmässan. Hon är en rik Hollywoodstjärna med en ny fästman med kontakter i Vita huset.

- Hon har lyckats bättre än exmaken Fred och det kan ju vara väldigt känsligt för en man.

Uppsättningen av Shakespeare-pjäsen är nära att sluta i kaos. I sista stund händer något som förhindrar katastrofen. Om Lilli och Fred lyckas reda ut sin relation får publiken fundera på medan de väntar på kläderna i garderoben. Johan Rabaeus gör rollen som Fred, han är inte helt överens med Ulricha Johnson om hur historien slutar.

- De har ett passionerat kärleksförhållande. En kvinna och man som försöker förena sitt yrkes- och kärleksliv, det känns ju aktuellt. Det ligger i luften att de går tillbaka till varandra, när pjäsen är över, säger Johan Rabaeus.

Ulricha Johnson är inte lika övertygad.

- Helt klart har Lilli och Fred en kärlek till varandra. Slutet är öppet, men jag har svårt att tro att hon går tillbaka till honom.

Helt eniga är huvudrollsinnehavarna om "Kiss me Kates" musikaliska och humoristiska kvaliteter.

- Den är väldigt kul, finurligt skriven med pjäsen i pjäsen, säger Johan Rabaeus.

Han ser mest fram emot att sjunga "Var du väl tänkt för mig", där texten bygger på ett Shakespeare-citat.

- Det är underbart att både se och spela de här egocentrerade människorna. Som skådespelare får man ta ut alla divalater och använda sitt temperament, säger Ulricha Johnson.

Hon har gjort många roller på Stockholms stadsteater. "Tolvskillingsoperan" i Norrköping för två år sedan var hennes senaste musikal. Hon har översatt och bearbetat flera av Stephen Sondheims musikaler. Den här gången har hon tillsammans med regissören Staffan Aspegren nyöversatt och moderniserat Cole Porters språk. För en bredare publik är hon mest känd som polishustru i tv-deckaren "Kommissarie Winter" och som polisen Therese i såpan "Skeppsholmen".

- Therese är en kvinna med yrkeskarriär men saknar pojkvän. Det var tillräckligt för att få förväntningar på mig om att jag skulle göra en bitch.

Även här gick Ulricha Johnson emot manusförfattarna och gjorde en Therese som både var självständig och sympatisk.

Senvintern i år tillbringade Ulricha Johnson på Kebnekaise fjällstation där hon spelade in Sveriges Televisions stora julsatsning "27 sekundmeter snö". En thriller i två delar som bygger på Kjerstin Göransson-Ljungmans bok från 1939.

- Det är en mycket spännande deckarhistoria om ett gäng på skidutflykt som under en snöstorm blir isolerade i en jaktstuga. Nästa morgon hittas en av dem död och mördaren måste vara någon av de instängda i stugan, säger Ulricha Johnson.

"Kiss me Kate" får premiär den 22 oktober. (PM)

Mer läsning

Annons