Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalisk tågresa med Devendra Banhart

Den internationella kritikerkåren har redan utnämnt honom till folkpopscenens räddare. Men Devendra Banhart vill helst inte höra talas om det.
– Ärligt talat förstår jag inte vad folk snackar om. Jag varken är eller har varit folksångare tidigare. Någonsin. Jag är ingen purist.

Annons
Devendra Banhart är en man med bestämda åsikter och utpräglat vibrato i rösten.
Han albumdebuterade 2002 med sparsmakade Oh Me Oh My The Way The Day Goes By i kölvattnet efter flera år av luffande globetrotting. Idag är sångaren tjugofyra, och aktuell med sin fjärde skiva Cripple Crow.
I väldigt hög utsträckning tycker jag den nya skivan utgör en naturlig utveckling av vad jag gjort tidigare. Sångerna är en biprodukt av att umgås med vänner och spela ihop i ett väldigt trångt utrymme. När det är kallt ute skapar vi vår egen tropiska ö. Isberget där ute har fraktats iväg till regnskogen istället.
Håller du med om jag säger att det här är ditt mest varierade album?
Absolut. Det musikaliska tåget jag vistas på nu har många fler kupéer. Det är som betrakta tänderna på en gammal kvinna. De finns i alla möjliga färger och typer.
Huruvida Cripple Crow ska innebära ett steg upp på karriärstegen spekulerar dock inte Devendra Banhart i. Kommersiell framgång verkar inte intressera honom nämnvärt. Istället pratar han om världen som en cirkel där allt börjar med att de närmaste vännerna delar på musiken, vilket leder till att fler och fler upptäcker hans alster på ett mera naturligt sätt än det sedvanliga.
Fast samtidigt skadar det förstås inte att tidningar och magasin som Rolling Stone, Mojo och New York Times gjort sitt bästa för att pusha för honom.
Nej, det är säkert bra. Men jag vet inte riktigt varför kritikerna gillar mig. Först trodde jag att det var för att vi var unika på något sätt. Men så såg jag en dokumentär om The Cockettes, ett glamrockband som enbart består av dragshowartister, och då insåg jag att vi är ingenting jämfört med dom.

Tidigare skivor: Oh me oh my (2003), Rejoicing in the hands (2004), Nino Rojo (2004).
Aktuell: Med skivan Cripple crow som släpps 19 september.
Andra band: Vid sidan av soloprojektet är han även med i bandet Vetiver.
Övrigt: Han är tillsammans med Bianca Casady från gruppen CocoRosie.

Den amerikanske artisten Devendra Banhart släpper en ny skiva imorgon. På Cripple crow växlar han flitigt mellan att sjunga på spanska och engelska.
Foto: Alissa Anderson

Mer läsning

Annons